BiH

Izmjene zakona o platama u hitnoj proceduri

Izmjene zakona o platama u hitnoj proceduri
Foto: Fena/Arhiva | Izmjene zakona o platama u hitnoj proceduri

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prihvatili su da o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, a koje je u proceduru uputilo Predsjedništvo BiH, raspravljaju po hitnom postupku.

Ovim izmjenama zakona onemogućilo bi se povećanje plata zvaničnicima koji imaju koeficijent preko osam, a to su poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, zamjenici predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH kao i ministri i direktor UIO te članovi Predsjedništva BiH.

Naime, Savjet ministara BiH nedavno je donio odluku o povećanju osnovice za obračun plate sa 535 na 600 KM, čime se povećavaju plate zaposlenima u insttucijama BiH, međutim mnogo više imenovanim i izabranim zvaničnicima nego "običnim radnicima". Primjera radi, povećanjem osnovice plata čistačice povećala bi se za 78 KM, a ministru za čak 553 KM, što su mnogi ocijenili kao nepravedno. Iz tog razloga, Predsjedništvo BiH predložilo je izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH na način da oni koji imaju koeficijent preko 8, osnovica za obračun plate bude i dalje 535 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije