BiH

Kako će glasati birači koji su u izolaciji?

Kako će glasati birači koji su u izolaciji?
Foto: Image by Tumisu from Pixabay | Kako će glasati birači koji su u izolaciji?

BANJALUKA - Kako će glasati građani koji su, zbog virusa korona, u izolaciji? Na papiru, vrlo jednostavno – putem za to predviđenih mobilnih timova.

Da bi mobilni tim zadužen za glasače u izolaciji pokucao na vrata, potrebno je to zatražiti od lokalne izborne komisije, uz rješenje o naloženoj izolaciji ili medicinski dokaz o prisustvu virusa korona.

U Banjaluci je formirano deset mobilnih timova. Danas u devet časova ističe rok za registraciju.

Međutim, sa porastom broja zaraženih, mnogo je onih koji nisu dobili ni rješenje o izolaciji, a još im nisu dostavljeni rezultati testa. U Centralnoj izbornoj komisiji kažu – oni ne mogu da budu odgovorni za uskraćivanje prava glasa, jer izdavanje rješenja o izolaciji nije u njihovoj nadležnosti.

Ni glasanje na redovnim biračkim mjestima ove godine neće izgledati kao do sada.

"To se odnosi na članove biračkih odbora u smislu dezinfekcije samih prostorija, kabina za glasanje, olovaka i što manji kontakt između članova biračkih odbora i glasača, što je u suštini i uobičajeno u toku izbornog dana", istakao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Zdravstveni stručnjaci ističu – razloga za izbjegavanje izbora nema, ali je mnogo razloga da se glasači naoružaju strpljenjem i glasanje obave u skladu sa epidemiološkim preporukama – poštujući distancu i noseći masku.

(RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije