BiH

Kancelarija EU u BiH: Izmjena Krivičnog zakonika i druge odluke idu na štetu RS

Kancelarija EU u BiH: Izmjena Krivičnog zakonika i druge odluke idu na štetu RS
Foto: Pixnio | Kancelarije EU u BiH: Izmjena Krivičnog zakonika i druge odluke idu na štetu RS

SARAJEVO – Kancelarija Evropske unije u Bosni i Hercegovini osudila je nedavne poteze rukovodstva Republike Srpske povodom usvajanja Nacrta izmjene Krivičnog zakonika te Nacrta zakona o posebnom registru rada NVO, ali i najave uvođenja zabrane za LGBT+ populaciju u obrazovnim institucijama.

Time se, kako ističu, ozbiljno sužava prostor za građanski angažman, ide na štetu interesa RS i ostatka zemlje, te odbacuju temeljne evropske vrijednosti i nazadovanje na evropskom putu BiH.

"Politička atmosfera u Republici Srpskoj se primjetno pogoršala posljednjih sedmica, uključujući verbalne i fizičke napade bez presedana na aktiviste civilnog društva i novinare. Usvajanje Nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakonika u Narodnoj skupštini Republike Srpske kojim se uvode krivične sankcije za klevetu je nesporno korak u pogrešnom smjeru. Ovakve zakonske izmjene bi nametnule nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja na rad nezavisnih medija i civilnog društva, sa posljedičnim užasavajućim efektom na slobodu medija i slobodu izražavanja", saopštili su iz Kancelarije EU u BiH i dodaju da očekuju da vlasti Republike Srpske povuku predložene zakone i diskriminatorne inicijative.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije