BiH

Kazna za 51 partiju, skoro svi kršili isti član zakona

Kazna za 51 partiju, skoro svi kršili isti član zakona
Foto: Fena/Arhiva | Kazna za 51 partiju, skoro svi kršili isti član zakona

SARAJEVO – Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine nakon revizije finansijskih izvještaja političkih partija za 2019. godinu kaznila je 51 političku partiju koje će zbog kršenja zakona morati platiti desetine hiljada KM kazne.

Iz obrazloženja o kažnjavaju, može se zaključiti da su praktično sve partije prekršile član 4. stav 1 Zakona o finansiranju političkih stranaka u kojem se u suštini navodi da se sredstva koja politička partija prikupi kroz članarine, putem donacija ili iz budžeta mogu koristiti "isključivo za ostvarivanje ciljeva utvrđenih svojim programom i statutom".

Kada je riječ o kaznama, PDP je kažnjen sa  27.000 KM, SP sa 20.200 KM, SDP sa 15.500 KM, SDA sa 10.500 KM isto kao i Ujedinjena Srpska, dok je SDS dobio kaznu od 10.000 KM, a Stranka za BiH 20.000 KM. Osim njih kažnjeni su i DNS sa 6.800 KM, SNSD sa 5.700 KM, HDZ sa 8.000 KM, DF sa 6.500 KM, SBB BiH sa 5.700 KM.

Nakon ove odluke CIK-a, političke partije imaju mogućnost žalbe, a kako se moglo čuti na samoj sjednici kod određivanja kazne cijenjeno je ekonomsko stanje stranke, zatim olakšavajuće i otežavajuće okolnosti i da li je stranka po sličnim ili istim osnovama kažnjavanja ranije.

Na sjednici Centralne izborne komisije BiH je bilo govora i o registraciji birača iz inostranstva putem portala gdje je istaknuto da je jedan od problema što trenutno na obradi zahtjeva za registraciju ne radi nijedna osoba, a što je posljedica neobezbjeđivanja finansijskih sredstava na vrijeme, odnosno u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije