BiH

Klub Bošnjaka traži novac za izbore u roku od 48 sati

Klub Bošnjaka traži novac za izbore u roku od 48 sati
Foto: Nedžad Uglješa/Arhiva | Klub Bošnjaka traži novac za izbore u roku od 48 sati

SARAJEVO - Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH predložio je zaključak na hitnoj sjednici Doma naroda parlamenta BiH da Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH sačini prijedlog odluke o dodjeli sredstava Centralnoj izbornoj komisiji za provođenje opštih izbora u iznosu od 12,5 miliona KM i Savjetu ministra BiH da navedenu odluku usvoji u roku od 48 sati.

Dušanka Majkić, delegat iz Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta BiH rekla je da je pitanje da li Dom naroda Parlametna BiH može narediti Savjetu ministara BiH da donese takvu odluku, istovremeno naglašavajući da pokušava sama sebi da objasni zašto se danas održava hitna sjednica Doma naroda parlamenta BiH.

"Da je ovolika koncentracija bila da se donese budžet BiH, mi bismo ga danas imali", rekla je Majkićeva, dodajući da su se u prethodnom periodu Bošnjaci fokusirali na Izborni zakon BiH, odnosno da se on ne promijeni te da sada sve dolazi na naplatu.

Takođe, istakla je da je ključno donijeti budžet i da je to jedini redovni postupak, istovremeno naglašavajući da CIK traži 12,5 miliona KM, ali da se ne zna struktura troškova svega toga.

"Nikada ni mnogo manje stavke nisu mogle proći da se odrede onako od ruke. Struktura bi morala biti negdje predstavljena", rekla je Majkićeva.

Ona je istakla i da dva od tri naroda ne vjeruje Centralnoj izbornoj komisiji BiH, navodeći da to ne treba da čudi jer Suad Arnautović, predsjednik CIK-a, izađe i kaže da će zabraniti kandidovanje Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, predsjednicima SNSD-a i HDZ-a.

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i lider SDA rekao je da sve što se radi u BiH u posljednje četiri godine kreireano je u kuhinji dvije stranke. 

"Neće se postići ciljevi. Nisu Bošnjaci krivi. Krivi smo zato što nismo podržali Izborni zakon koji je predloži HDZ, a podržao ga SNSD, a koji je protivustavan i protivzakonit", rekao je Izetbegović. 

S druge strande Dragan Čović, lider HDZ-a rekao je da Izetbegović izlazi sa panfletima o krivcima te da razumije da je kampanja počela ali da ne može kriviti neko "dvoje" za opstrukcije, istovremeno naglašavajući da ako iko radi opstrukcije u BiH to je stranka Izetbegovića, odnosno SDA. 

"Ne koristite govornicu za kampanju koja je počela", rekao je Čović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije