BiH

Klubovi u NSRS predložili zaključke u vezi sa zaštitom interesa Srpske

Klubovi u NSRS predložili zaključke u vezi sa zaštitom interesa Srpske
Foto: Velibor Tripić | Klubovi u NSRS predložili zaključke u vezi sa zaštitom interesa Srpske
N.N.

BANJALUKA - Klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, SP-a, Demosa, NDP-a, Ujedinjene Srpske, SPS-a i poslaničke grupe Nezavisni poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske su u vezi sa izjašnjenjem o izjavama člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju Odluka Predsjedništva BiH, usvojenih bez konsenzusa na 14. redovnoj sjednici održanoj 22. jula ove godine, veoma štetnim po vitalne interese Srpske predložili više zaključaka.

"Svjesni značaja upotrebe API (unaprijed dostavljenih informacija o putnicima) i evidencije PNR podataka (evidencija o imenima putnika), koji su se pokazali kao efikasno i neophodno sredstvo za organe sprovođenja zakona u efikasnom rješavanju savremenih bezbjednosnih prijetnji, Narodna skupština podržava zaključivanje sporazuma o razmjeni pomenutih podataka, ali isključivo u skladu sa pozitivnim pravnim propisima u BiH i međunarodnim standardima u ovoj oblasti, a posebno uvažavajući i štiteći osnovna ljudska prava građana predviđena međunarodnim instrumentima kojima je BiH pristupila i koja su zagarantovana Ustavom", navodi se u prvom zaključku.

U drugom zaključku skupštinske većine se navodi - Narodna skupština podržava učešće obrazovnih sistema iz BiH, odnosno Srpske, u Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS. Ugovor o pristupanju BiH tom istraživanju za 2021 ne odražava ustavnu strukturu BiH niti ustavne i zakonske nadležnosti Srpske ni u smislu načina na koji se prikazuju rezultati testiranja, ni u smislu učešća predstavnika Srpske u Upravnom odboru i koordinacionim tijelima.

U trećem zaključku zadužuje se Vlada Srpske da preduzme potrebne aktivnosti da bi Srpska samostalno učestvovala u Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS.

"Narodna skupština podržava učešće obrazovnih sistema iz BiH, odnosno Srpske, u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika PISA 2021. Sporazum o učešću BiH u Programu PISA 2021 ne odražava ustavnu strukturu BiH niti ustavne i zakonske nadležnosti Srpske ni u smislu načina na koji se prikazuju rezultati testiranja, ni u smislu učešća predstavnika Srpske u Upravnom odboru i koordinacionim tijelima", navodi se u četvrtom zaključku.

U petom zaključku zadužuje se srpski član Predsjedništva BiH da u skladu sa svojim ovlaštenjima, a u skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika PISA 2021 uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa Srpske. Za učestvovanje Srpske u PISA testiranju 2024. potrebno je preduzeti potrebne radnje kako bi Srpska samostalno učestvovala u ovom Programu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije