BiH

Koje ministarstvo u Vladi Srpske ima najveći vozni park

Koje ministarstvo u Vladi Srpske ima najveći vozni park
Foto: Arhiva | Koje ministarstvo u Vladi Srpske ima najveći vozni park

BANJALUKA - Svi članovi Vlade RS koriste službene automobile, a pored premijera Radovana Viškovića, čiji Kabinet na raspolaganju ima četiri vozila, najveći vozni park imaju Ministarstvo pravde i očekivano MUP Srpske, jer se svi automobili koje oni koriste vode pod službenim.

Sa druge strane, Narodna skupština RS posjeduje 27 službenih automobila, koji su raspoređeni predstavnicima i službi ovog zakonodavnog tijela.

Kada je u pitanju Vlada RS, iz Biroa za odnose s javnošću kazali su da Kabinet predsjednika Vlade ima četiri službena automobila.

"To su automobili koji se koriste za službena putovanja zaposlenih u Sekretarijatu i Kabinetu premijera", kazali su naši izvori.

Po pitanju ostatka izvršne vlasti u Srpskoj, a ne računajući MUP RS, najviše vozila na raspolaganju ima Ministarstvo pravde RS.

"Ministarstvo pravde posjeduje sedam službenih vozila i nijednim aktom Ministarstva nije izvršena raspodjela vozila po organizacionim jedinicama Ministarstva, već se ista koriste kako to nalaže najcjelishodnija organizacija posla", kazali su iz Kabineta ministra Miloša Bukejlovića.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS na čelu sa ministarkom Željkom Stojičić raspolaže sa šest službenih automobila.

"Riječ je o četiri automobila škoda oktavija, koji su 2008. godište. Zatim škoda fabija 2009. godište i audi A6 koji je 2017. godište", pojasnili su iz Ministarstva.

Veći broj službenih vozila posjeduje i Ministarstvo rada i socijalne zaštite RS.

Iz Kabineta ministra Danijela Egića poručuju da oni kao unutrašnja organizaciona jedinica Ministarstva nemaju zaduženih službenih automobila, ali da kao Ministarstvo na raspolaganju imaju pet vozila.

"Ovo ministarstvo ima pet službenih automobila, tako da za službeno putovanje članovi Kabineta ministra ista koriste u skladu sa službenim potrebama, kao i ostali zaposlenici Ministarstva", navodi se u odgovoru za "Nezavisne novine".

Pet vozila ima Ministarstvo saobraćaja i veza, a jedno od njih koristi ministar Nedeljko Čubrilović. Izvršna vlast u Srpskoj najviše povjerenja, kada su u pitanju automobili, očigledno ima u škodu. U prilog tome govori i to što su sva službena vozila koja koristi Ministarstvo trgovine i turizma upravo ove marke.

"Ministarstvo trgovine i turizma RS u vlasništvu ima četiri putnička vozila, i to vozila marke škoda. Službeno vozilo ministra Denisa Šulića je vozilo škoda superb", rečeno je za "Nezavisne novine".

Ministarstvo finansija Republike Srpske koristi tri službena automobila.

"Jedan koristi Kabinet ministra, a dva se koriste za potrebe Ministarstva", pojašnjavaju iz resora Zore Vidović.

Identična situacija je i u Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS, gdje takođe jedno vozilo koristi ministarka Selma Čabrić, a na raspolaganju su još dva vozila.

"Kabinet ministra Petra Đokića koristi dva vozila", rečeno nam je iz Ministarstva energetike i rudarstva RS, a dva službena vozila koristi i Kabinet ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Alena Šeranića.

Šest ministara u Vladi RS zadužilo je za potrebe svojih kabineta po jedno vozilo.

To su Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Senka Jujić, ministarka uprave i lokalne samouprave, Vojin Mitrović, ministar privrede i preduzetništva RS, zatim Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, te Bojan Vipotnik, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Ubjedljivo najviše službenih automobila ima Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, ali to je potpuno očekivano, jer su sva vozila u MUP-u evidentirana kao vozila u vlasništvu ovog ministarstva (policija i druge službe).

"Na Kabinetu se ne vodi nijedno vozilo, a službena vozila u Ministarstvu se koriste u skladu sa Pravilnikom o načinu korištenju službenih vozila u MUP-u RS", pojasnili su iz Ministarstva kojim rukovodi Siniša Karan.

Podatke o broju službenih vozila smo zatražili i od Kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ali nam nije dostavljen odgovor.

Narodna skupština Republike Srpske trenutno posjeduje 27 putničkih motornih vozila, a od toga se ne koriste četiri vozila, koja će, kako su pojasnili iz NS RS, biti prodata putem licitacije.

"U strukturi ovih vozila nalaze se: audi A6, folksvagen pasat, škoda oktavija, škoda superb, škoda fabija, opel astra, reno laguna, reno megan i reno fluens", poručili su iz parlamenta Srpske.

Dva vozila koristi Kabinet predsjednika NS RS Nenada Stevandića.

"Jedno službeno vozilo se koristi za vožnju predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, a drugo za njegovu pratnju", kažu iz NS, te dodaju da pravo na korištenje službenih vozila ima svih devet klubova narodnih poslanika.

"Pravo na korištenje službenih vozila imaju: predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, potpredsjednici Narodne skupštine, klubovi narodnih poslanika, generalni sekretar i Služba Narodne skupštine, u okviru redovnih radnih aktivnosti", zaključili su iz Narodne skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije