BiH

Kradu diplomatske tablice da izbjegnu policiju

Kradu diplomatske tablice da izbjegnu policiju
Foto: Ilustracija | Kradu diplomatske tablice da izbjegnu policiju

SARAJEVO - Diplomati Turske u BiH, atašeu za medije Omeru Četresu, ukradene su diplomatske tablice sa mercedesa, što je tek jedan od niza ovakvih slučajeva u Sarajevu, pa mnogi vjeruju da na meti lopova nisu slučajno vozila osoblja u stranim ambasadama.

Naime, po saznanjima "Nezavisnih", ova pojava ima poprilično zanimljivu pozadinu.

"Ukradene tablice, lako je zaključiti, lopovi postavljaju na svoja vozila i tako izbjegnu policijske kontrole. To je jasno kao dan. Dakle, kada saobraćajni policajac vidi auto sa diplomatskim tablicama, ne zaustavlja ga, tako da lopov ne mora prezati od policije", pojašnjava izvor "Nezavisnih", moleći nas da mu ne navodimo ime.

U Sarajevu, poznato je, rade brojne diplomate, a njihova vozila su već nekoliko puta bila na meti.

"Ova pojava poprima zabrinjavajuće razmjere. Sarajevo nije veliki grad i čudi me da policajci ne uspijevaju pronaći bandu koja stoji iza ovakvih podmuklih krađa", priča sagovornik "Nezavisnih".

Inače, Četresovo vozilo na meti je bilo prekjuče, u sarajevskom naselju Grbavica, a zasad nije poznato ko je tablice ukrao.

Po saznanjima "Nezavisnih", mercedes je bio parkiran u blizini sjedišta nekoliko ambasada, ali i zgrade OHR-a, koje obezbjeđuje veći broj policajaca, ali to, očigledno, lopovu nije predstavljalo problem da se dočepa plijena.

Štaviše, ovo nije prvi slučaj da osoblje Ambasade Turske u BiH ostaje bez diplomatskih tablica, a čak se dešavalo da u periodu kraćem od mjesec dana sa istog vozila više puta budu ukradene tablice.

Prije nekoliko sedmica, kako saznajemo, skinute su i tablice sa folksvagenovog terenca.

Četres nam je juče u kratkom telefonskom razgovoru rekao samo da ovaj slučaj ne može komentarisati, upućujući nas na policiju.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo rečeno nam je da im je krađa diplomatskih tablica sa mercedesa, koja se dogodila u Grbavičkoj ulici u opštini Novo Sarajevo, prijavljena u nedjelju.

"Prema prijavi, otuđenje tablica dogodilo se 17. septembra od jedan do devet časova ujutru. U toku je rad na rasvjetljavanju krivičnog djela i identifikaciji i pronalasku izvršilaca", rekli su za "Nezavisne" iz sarajevske policije.

Odvezao audi bankaru

Lopovi su prije nekoliko mjeseci pokušali da u Sarajevu ukradu audi A6, čiji je vlasnik Ali Riza Akbaš, generalni direktor turske Ziraat banke u BiH, i to u momentima dok je u vozilu bilo i njegovih dvoje djece.

Navodno, bankar je sa suprugom i djecom stigao pred hotel "Holiday" kako bi ispratio svoje goste, a baš kada su supružnici izašli, lopov je sjeo u vozilo, te ga vozio oko 40 metara, a onda je naglo zakočio.

Kradljivac je tada iskočio iz automobila, pretpostavlja se - nakon što je shvatio da su u audiju mališani.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije