BiH

Krišto o odluci Incka: Ne vodi nečemu što je interes BiH

Krišto o odluci Incka: Ne vodi nečemu što je interes BiH
Foto: Anadolija/Arhiva | Krišto o odluci Incka: Ne vodi nečemu što je interes BiH

SARAJEVO - Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto rekla je da za BiH nije dobro da visoki predstavnik nameće bilo kakve odluke, jer takve odluke nisu dobre za BiH, njenu bezbjednost i stabilnost.

Krišto smatra da zakone treba da donose politički akteri u BiH.

"Ako je BiH država, treba biti država tri konstitutivna naroda, a oni se u njoj trebaju odrediti o njenoj budućnosti i stabilnosti. Ovo ne vodi nečemu što je dobro i što je interes BiH", zaključila je Krišto.

Ona je dodala da takve odluke nisu dobre za BiH i njen dalji put.

"Iskreno da kažem da sam iznenađena da se to radi nakon protoka određenog vremena kada govorimo o zatvaranju OHR-a, preuzimanju odgovornosti, pogledu na budućnost i odgovornost političkih predstavnika koji kreiraju i imaju odgovornost u BiH. Takve odluke i potezi nisu dobri za BiH", ocijenila je Krišto.

Krišto je navela da je zvanično obaviještena od OHR-a o nametanju ovog zakona dok je bila na sjednici Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva u BiH.

Ona je istakla da kao pravnik vrlo dobro zna kako se donosi legislativa i da poštuje odluke sudova.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije