BiH

Kršeći zakon promovisali profesore u viša zvanja

Kršeći zakon promovisali profesore u viša zvanja
Kršeći zakon promovisali profesore u viša zvanja

SARAJEVO – Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu je pri izboru novih docenta i profesora kršio zakon jer je promovisao kandidate bez naučnih radova koji potvrđuju njihove reference, ili bez odbranjenog magistarskog rada.

Ovo je navedeno u izvještaju Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH, koji će biti dostavljen nadležnom tužilaštvu.

"Prekršeni su Zakon o visokom obrazovanju, pravila fakulteta i Evropska konvencija o ljudskim pravima", piše u ovom izvještaju.

Kako je navedeno, Lejla Smajlović, član Upravnog odbora fakulteta, promovisana je u vanrednog profesora bez odbranjenog magistarskog rada, uz pojašnjenje da su na tom radu "završna mentorstva u toku", te je u vanrednog profesora promovisana na osnovu istih radova na osnovu kojih je ranije promovisana u docenta.

Iz Helsinškog komiteta upozoravaju i da je Komisija za reizbor u zvanje višeg asistenta izabrala Željku Karlović, koja je u tom zvanju provela već 23 godine ili više ciklusa, "iako zakon dozvoljava samo jedan reizbor". Takođe, Mevlida Operta i Fikret Čunjalo promovisani su u docente na osnovu izvještaja Komisije za provođenje konkursne procedure, koji nije potpisan od izabranih članova Komisije.

Istom analizom je utvrđeno i da je "bez valjanih pravnih razloga" odbijena aplikacija Emira Turkušića za promociju u zvanje vanrednog profesora. Turkušić je inače bivši ministar obrazovanja u Vladi Kantona Sarajevo, i uz rješenje da nije promovisan u zvanje vanrednog profesora dobio je otkaz sa otkaznim rokom od godinu. Nakon ovakve odluke on je tužio fakultet.

"Ponašanje PRIMAT-a prema meni je klasična odmazda nakon što sam, kao ministar obrazovanja, sva saznanja o korupciji i kriminalu vrijednom više od pola miliona KM i utaji poreza na tom fakultetu proslijedio tužilaštvu", kaže Turkušić.

Proteklih dana nismo uspjeli dobiti komentar dekana ovog fakulteta Muriza Spahića, a profesori ne žele javno komentarisati ove informacije, iako kažu da znaju za nepravilnosti, te tvrde da nisu upoznati s nalazima Helsinškog komiteta.

Izvještaj je dostavljen i Rektoratu i Etičkom komitetu Univerziteta u Sarajevu, ministru obrazovanja Kantona Sarajevo, te OSCE-ovom odjelu za obrazovanje.

Turkušić: Pokušavaju prikriti kriminal na fakultetu

Prirodno-matematički fakultet (PRIMAT) već pet godina nije usvojio finansijski izvještaj, jer se na taj način pokušava prikriti kriminal, tvrdi Emir Turkušić, bivši ministar obrazovanja u Kantonu Sarajevo, trenutno na fakultetu docent sa otkaznim rokom.

"Ukrali su tri stana tako što su prijeratni korisnici dobili nove stanove, a stari su isknjiženi iz imovine fakulteta", optužuje Turkušić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije