BiH

Kusturica: Optužiti žrtvu genocida da sprovodi genocid ravno najvećem zločinu

Kusturica: Optužiti žrtvu genocida da sprovodi genocid ravno najvećem zločinu
Foto: Nezavisne/Arhiva | Kusturica: Optužiti žrtvu genocida da sprovodi genocid ravno najvećem zločinu

BANJALUKA - Proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica izjavio je danas da optužiti jedan narod, koji je u svojoj istoriji bio jedna od najvećih žrtava genocida, da on sprovodi genocid nad nekim drugim je ravno najvećem ljudskom zločinu.

Glasanje u GS UN je rezultat očaja u kome se civilizacija nalazi i očigledno je da nas u budućnosti čekaju velika razdvajanja, kaže Kusturica.

"Kao što Etiopija i Somalija polako klize ka jugu Saudi Arabije, tako se svijet podvaja po svim elementima. Optužiti jedan narod koji je u svojoj istoriji bio jedna od najvećih žrtava genocida da on sprovodi genocid nad nekim drugim ravno je najvećem ljudskom zločinu", naveo je Kusturica  za RT Balkan.

Upitao je "zašto je sve ovo moralo da se dogodi u ovom trenutku kada se na dvije strane svijeta vode veliki ratovi".

"Očigledno da je u pitanju ideja zaborava, da se aktivira zaborav da je u Drugom svjetskom ratu pobijeno 27 miliona Rusa, u Holokaustu šest miliona Јevreja, i koliko mi znamo, više od milion Srba. U reviziji istorije, ovo glasanje bi trebalo da bude jedan od ključnih argumenata onih koji žele da mijenjaju istoriju, odnosno onih koji su nam donedavno tražili da zaboravimo istoriju", kaže Kusturica.

Vrlo je to zanimljivo, kaže reditelj, što su na kraju prošlog vijeka govorili da je kraj istorije.

"Onda su shvatili da Kina postaje hegemon, da se Rusija vraća u svakom pogledu i onda, odjednom, više nema da nema istorije. Čak je i Fukujama napisao knjigu kojom oponira sam sebe, i sada prisustvujemo pukoj reviziji istorije, jednom dijelu koji uvodi potpuno novi motiv zavađanja naroda na Balkanu", naveo je Kusturica.

Prema njegovim riječima, "moguće je da će se ovaj broj glasova koji nije baš bio uspješan po organizatore pokazati kao vrsta nove društvene revolucije i da ćemo živjeti u vremenu u kome nećemo imati samo jedan izvor nego će biti više svjetova".

"Koliko god Blinken tvrdio da Amerika treba da stane iza napada na Rusiju koji bi se izvodili dalekometnim oružjem Amerike koje bi dejstovalo iz Ukrajine, mislim da to neće tako ići i da postoji vaga u kojoj će neko morati da razmisli da može doći i do uzvratnog bombardovanja. Ne u Ukrajini nego onog, kako je rekao Si Đinping, koji gura svijet u novi hladni rat", zaključio je Kusturica, prenosi Tanjug.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije