BiH

Dodik i Lavrov: BiH nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji i Zapad se ljuti zbog toga

Dodik i Lavrov: BiH nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji i Zapad se ljuti zbog toga
Foto: Screenshot/Twitter/Milorad Dodik | Lavrov: Zahvalnost Dodiku na stavovima kada je u pitanju uvođenje sankcija Rusiji

Srpski član Predsjedništva BiH Milorada Dodika sastao se danas u Sankt Peterburgu sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

Lavrov je zahvalio Dodiku na stavovima kada je u pitanju uvođenje sankcija Rusiji.

"Znam da i u BiH ima mnogo onih koji žele da se uruši prijateljstvo Republike Srpske i Rusije. Nadao sam se našem susretu u Beogradu, ali znate zašto nažalost do toga nije došlo", naglaiso je Lavrov, prenosi RTRS.

"BiH nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji i Zapad se ljuti zbog toga, žele da provode svoje politike u regionu", izjavio je Dodik na sastanku sa Lavrovom u Sankt Peterburgu.

Dodik je informisao Lavrova da i "francuski predsjednik Emanuel Makron uvodi specijalnog predstavnika u BiH što dovoljno govori o pokušaju uticaja, a iste predstavnike uveli su i SAD I Velika Britanija".

"Čekaju nas izbori, zapadnjaci promovišu svoje strukture i tu će biti teška politička borba. Nemam namjeru da izgubim", istakao je Dodik.

 Šef ruske diplomatije je rekao da Rusija zna sada ko su joj prijatelji.

"Vi čuvate Dejtonski mirovni sporazum", poručio je Lavrov.

Dodik se saglasio s Lavrovom o ovom pitanju, dodajući da je Zapad taj koji je srušio Dejtonski sporazum.

"Slažem se sa Vašom ocjenom u vezi sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Zapad je srušio Dejton. Činjenica da se trude da za visokog predstavnika stave nelegitimnu osobu, dovoljno govori. On je karikatura",  rekao je Dodik.

Dodik je dodao da Srpska mora da se bori za slovo Dejtonskog sporazuma.

"Osnovni proces je da li se mi pridružujemo sankcijama Rusiji. Vi znate da mi to ne dopuštamo, drugi u BiH to žele, ali formalno-pravno BiH nije uvela sankcije", naglasio je Dodik.

On je zahvalio Rusiji za cijene gasa, koje nisu rasle, ni za Srpsku, ali ni za FBiH, koja je najveći potrošač gasa u BiH.

 

 

Šef ruske diplomatije izjavio je da su EU i Velika Britanija kolonijalna mašina i istakao da je srpski član Predsjedništva BiH jedini od članova ove institucije koji se bori za Dejtonski sporazum.

Lavrov je tokom susreta u Sankt Peterburgu sa Dodikom rekao da zapadnjaci nastoje da odvlače pažnju od domaćih problema.

Lavrov je podsjetio da je bivši evropski komesar za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini govorila da Rusija ne treba bude na Balkanu jer je to teritorija EU.

"Oni su kolonijalna mašina", rekao je Lavrov.

Srpski član Predsjedništva BiH je izjavio da "stranci žele ili podanike ili štićenike u BiH, te da je uloga Britanaca sada veoma ekspanzivna".

Dodik je naglasio je da je "britanska politika uvijek antisrpska".

"Nikako da nas puste na miru, da sami uređujemo svoju zemlju", rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je, nakon sastanka sa šefom ruske diplomatije kazao je da na sastanku razgovarano o mnogim važnim pitanjima, a akcenat je bio na ulaganjima u Republiku Srpsku.

Dodik je za RTRS istakao da je Lavrov potvrdio da tema o gasovodu nije skinuta sa dnevnog reda.

"Treba da nađemo načine kako ćemo nastaviti taj projekat, kao i onaj vezano za tečni gas koji smo razvijali zajedno sa Gaspromom u Zvorniku gdje su već riješeni lokacijski poslovi i nabavljena oprema. Preostaje samo da se to kompletira. Mi smatramo da je sasvim normalno i potrebno za nas, našu privredu i naše stanovništvo da obezbijedimo nesumnjive izvore snabdijevanja i u tom pogledu apsolutna je naša podrška svim tim projektima i želimo da to nastavimo", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je jedna od tema razgovora bila i termoelektrane na gas.

"Sutra ću nastaviti da o tome razgovaram i sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i direktorom Gasproma", poručio je Dodik.

Na Dodikovom profilu na "Tviteru" objavljen je snimak sa sastanka kojem prisustvuju i šef Predstavništva Srpske u Rusiji Duško Perović i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Željko Budimir.

Dodik će se danas sastati i sa generalnim direktorom "Gasproma" Aleksejem Milerom, a za sutra je predviđen sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Srpski član Predsjedništva BiH obratio se danas na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, koji se održava pod sloganom "Nove mogućnosti u novom svijetu", a na kojem učestvuju državnici iz 70 zemalja. 

Povezana vijest:

Dodik: Zapad želi samo poslušnike

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije