BiH

Pratite nas na Google news

Lome se koplja zbog sarajevske Vijećnice

Lome se koplja zbog sarajevske Vijećnice
Lome se koplja zbog sarajevske Vijećnice
Mirsada Lingo-Demirović

SARAJEVO - Neizvjesno je kako će biti rješen spor između Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i Uprave grada Sarajeva u vezi s upisom korisnika objekta Vijećnica u Sarajevu, nacionalnog spomenika BiH koji je na privremenoj UNESCO-ovoj listi svjetskog kulturnog nasljeđa.

Naime, u katastru ovaj arhitektonski dragulj upisan je kao vlasništvo države BiH, a kao korisnik ovog objekta upisana je Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (NUB BiH). Po svemu sudeći, država neće riješiti ovaj problem, a opravdanje je i nedonošenje zakona o restituciji BiH. Evropska unija, koja je glavni investitor radova na obnovi i rekonstrukciji Vijećnice i koja je dosad u njenu obnovu uložila devet miliona eura, za koji dan bi trebalo završen objekat da preda vlasnicima, a to ne može učiniti jer Gradska uprava Sarajeva i NUB BiH ne mogu da se dogovore kome pripada zgrada na korištenje i koja će biti njena namjena.

Gradska uprava Sarajevo želi da to bude "gradska kuća", u kojoj će se održavati sjednice Gradskog vijeća, biti kancelarije uposlenika, jedan mali dio će biti ustupljen NUB BiH, a povremeno će biti organizovani izložbe i koncerti.

S ovakvim "rasporedom" ne slaže se u NUB BiH jer ističu da su dobili malo prostora, te da im je ovakvom raspodjelom učinjena nepravda.

Vijeće ministara BiH u srijedu je apelovalo na predstavnike Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i Gradske uprave Sarajeva da u što kraćem roku riješe sporna imovinsko-pravna pitanja, a radi upisa prava vlasništva na objektu.

Ured predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH je krajem prošle godine dostavio Ministarstvu pravde molbu Pravobranilaštva grada Sarajeva da što prije odluči o postupku prenosa prava gradu Sarajevu da raspolaže Vijećnicom sa svom potrebnom dokumentacijom. Pravobranilaštvo zahtjev temelji na činjenici da je NUB BiH jedini pravni subjekt s pravom raspolaganja Vijećnicom, što je i utvrđeno na osnovu zemljišno-knjižnog izvatka, te da Vijeće ministara BiH može donijeti odluku o prenosu prava, a da tu odluku moraju potvrditi oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Naravno, ukoliko Vijeće ministara BiH prethodno ocijeni da se prenos raspolaganja ne protivi interesima BiH.

Međutim, prema stavu Pravobranilaštva BiH, za sve ovo je potrebno prethodno pribaviti odluku o izuzeću od privremene zabrane raspolaganja državnom imovinom u BiH od strane Komisije za državnu imovinu. Pravobranilaštvo BiH takav stav temelji na odredbama Zakona o prometu nepokretnosti kojim je dozvoljen promet zgrada u državnoj svojini između pravnih lica, s tim da postoji obostrani interes tih pravnih lica - u ovom slučaju grada Sarajeva i NUB BiH.

Iz Pravobranilaštva Sarajeva tvrde da je Državna komisija za raspolaganje imovinom još 2008. od zabrane izuzela Vijećnicu u Sarajevu, da je iste godine grad Sarajevo nudio ugovor o partnerstvu NUB-u BiH, te da taj ugovor Biblioteka nije mogla prihvatiti, jer je odobrenje morala dobiti od Ministarstva civilnih poslova BiH, ali se ovo ministarstvo proglasilo nenadležnim u ovom slučaju.

Pravni osnov za vođenje projekta obnove Vijećnice grad Sarajevo nalazi u probitnom upisu prava vlasništva na "gradskoj kući" - Vijećnici u zemljišnim knjigama u periodu od 1895. do1958. godine u korist gradske općine Sarajevo, nakon čega je rješenjem Narodnog odbora opštine Stari grad Sarajevo izvršen upis prava korištenja u korist Narodne biblioteke NR BiH, što je u kasnijem periodu izmijenjeno u korist NUB BiH. Međutim, iz NUB-a BiH kažu da od samog početka obnove Vijećnice njih niko ništa nije ni pitao. Gradska uprava Sarajeva je, uz odobrenje tadašnjeg federalnog ministra sporta i kulture Gavrila Grahovca, preuzela inicijativu i krenula s prikupljanjem dokumenata, ali je utvrđeno da je u zemljišno-knjižnim dokumentima vlasnik Vijećnice država, a korisnik Biblioteka.

Ismet Ovčina, direktor NUB BiH, je rekao da očekuje zvaničan dopis Vijeća ministara BiH, u kojem će dobiti informaciju o tome šta očekuje od NUB BiH i kako da postupi. Iz Gradske uprave Sarajeva su nam kazali da su s NUB BiH u pregovorima i da uskoro očekuju konačan dogovor između institucija u vezi s budućim korisnicima i namjenom Vijećnice. Na sve ovo iz NUB BiH ističu da nisu pregovarali o namjeni Vijećnice, a niti prenošenju prava korištenja, a ističu i dobru saradnju s gradonačelnikom Ivom Komšićem.

Iz Gradske uprave Sarajeva kažu da će u obnovu Vijećnice, koja je traje 18 godina, biti uloženo skoro 23 miliona KM, od toga skoro 19,5 miliona KM stranih donacija i domaćih gotovo 3,5 miliona KM.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije