BiH

Mektićev zamjenik Mijo Krešić: Ako je OBA djelovala nezakonito, menadžment da odgovara

Mektićev zamjenik Mijo Krešić: Ako je OBA djelovala nezakonito, menadžment da odgovara
Foto: Ilustracija | Mektićev zamjenik Mijo Krešić: Ako je OBA djelovala nezakonito, menadžment da odgovara

SARAJEVO - Zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Mijo Krešić traži da se što prije utvrde činjenice i okolnosti u vezi sa slučajem koji je objavio hrvatski nedjeljnik "Nacional", a prema čijim navodima Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH prisluškuje hrvatske zvaničnike u BiH i Hrvatskoj.

On je za Hrvatski medijski servis (HMS) rekao da Zakon o OBA jasno definiše nadležnosti i obaveze ove agencije, kao i postupanja prema stranim državljanima i bilo kojim osobama. 

Na pitanje da li je u ovom slučaju OBA, kao što tvrdi ministar bezbjednosti Dragan Mektić, postupala po zakonu, Krešić kaže da to tek treba utvrditi. 

"Ako je izašla iz tog okvira, onda oni kojima je odgovorna za svoj rad trebaju pozvati menadžment OBA na odgovornost", rekao je Krešić, ističući da je ovo je još jedna afera u nizu koja urušava dignitet institucija BiH. 

On je upozorio da u BiH već duže vrijeme ne postoji kvalitetan nadzor nad radom obavještajnog i bezbjednosnog sistema. 

"Sama činjenica da se svi plaše nadzora i kontrole pokazuje da nešto ne funkcioniše. Ova situacija koja se dogodila u Zajedničkoj parlamentarnoj komisiji za nadzor nad radom OBA samo je jedan od pokazatelja u tom smjeru", dodao je Krešić. 

Prema njegovim riječima, već duže vrijeme se spekuliše da se OBA zloupotrebljava za ostvarivanje poltičkih ciljeva jedne stranke protiv jednog konstitutivnog naroda i protiv Hrvatske, koja podržava legitimne težnje tog naroda. 

"Činjenica je da u ovoj godini treba rješavati neka ključna pitanja koja su izuzetno važna za BiH. OBA i sve policijske agencije moraju se odmaći od politike, a političari ne bi trebalo da koriste te agencije kao alat", rekao je Krešić, navodeći da kada se ovaj princip ne poštuje, onda postoji stanje u kojem Hrvati treba da zaštite svoju poziciju.

Govoreći o nagađanjima u javnosti da tajna bošnjačka obavještajna agencija AID nije ugašena, već i dalje djeluje koristeći resurse OBA, Krešić je rekao da je činjenica da se u ovakvom sistemu gdje se ne poštuju pravila, izlazi iz okvira zakona i ovlaštenja. 

"Svako malo budemo u prilici proizvodnje određenih afera. AID je službeno integrisan u OBA, kao i SNS i OBA Republike Srpske", dodao je Krešić. 

Na pitanje šta kao zamjenik ministra bezbjednosti namjerava preduzeti da bi se provjerili navodi "Nacionala" i da ukoliko se oni pokažu tačnim, odgovorni snose posljedice, Krešić je rekao "zakonski jako malo, skoro ništa". 

"Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je nagovijestio da će zatražiti informaciju od OBA. Zanimljivo će biti vidjeti jesu li Predsjedništvo BiH i Izvršni obavještajni odbor informisani o aktivnostima koje je provodila OBA", naveo je Krešić. 

On je dodao da kao zamjenik ministra, ali i drugi članovi Savjeta ministara može samo da traži i insistira na zakonitosti u radu, što svako malo traži. 

"Ovom prilikom insistiram i tražim da se što prije utvrde sve činjenice i okolnosti u vezi sa ovim slučajem, a poslije toga ću donijeti odluku o narednim aktivnostima", zaključio je Krešić. 

"Nacional" je objavio da OBA prisluškuje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i hrvatske političare u BiH, te u službi politike SDA i lidera te stranke Bakira Izetbegovića vodi specijalni rat protiv hrvatskog političkog rukovodstva u BiH i Hrvatskoj. 

HMS podsjeća da je Mektić najprije potvrdio da OBA prisluškuje zvaničnike Hrvatske, a potom demantovao svoju izjavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije