BiH

Milanović: Šmit je ništarija a Plenković je izdajnik

Milanović: Šmit je ništarija a Plenković je izdajnik
Foto: Tanjug/AP arhiva | Milanović: Šmit je ništarija a Plenković je izdajnik
N.N.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je da je Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH kojeg Republika Srpska ne priznaje, u BiH ilegalno i da je produžena ruka "vrlo mutnih i čudnih krugova u BiH, sa problematičnim ovlaštenjima".

"Žalio se Ambasadi Hrvatske u BiH? A šta mu je Ambasada odgovorila? Sikter – tako se kaže u Bosni", rekao je Milanović komentarišući pritužbe Šmita na njega.

Milanović je rekao da je riječ o čovjeku koji je u BiH ilegalno i ne želi da koristi ovlaštenja da se usvoje promjene Izbornog zakona.

Prema njegovim riječima, Šmit se kad god treba "mača laća", te "lati i povlači iz korica svoja takozvana ovlaštenja i interveniše u sistemu izbora, jer je očigledno da postoje neki kriterijumi koje mu neko šapće i neko djeluje".

"Taj visoki predstavnik može raditi šta hoće, utamničiti ljude, mijenjati zakone. Visoki predstavnik je ništarija, a je izdajnik", rekao je Milanović.

Predsjednik Hrvatske oštro je kritikovao lidere Hrvatske i EU zbog nedavanja statusa kandidata BiH. Evropski savjet je optužio za cinizam, te da ne žele mijenjati Izborni zakon u BiH jer se na izborima želi pokrasti, prenose hrvatski mediji.

"Kada će BiH dobiti status kandidata? Nikada jer nekima ne odgovora da se to ispuni, a to neće biti ni prije izbora jer žele pokrasti izbore", smatra Milanović.

Ono što je Evropski savjet usvojio juče, dodao je on, je bezobrazni cinizam.

On je ocijenio da je ovo hrvatska politička tragedija, da su Plenković i ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izdali Hrvate i Hrvatsku, nametnuvši dodatne uslove BiH za sticanje statusa kandidata.

Milanović je uporedio BiH s Ukrajinom i naglasio da je BiH, i prije sukoba u Ukrajini, bila Švajcarska.

"Šta je s Ukrajinom? BiH je za Ukrajinu bila Švajcarska, ne svojom voljom jer ima kvazi kolonijalnu upravljačku strukturu koja zadnjih 10 godina nije radila ništa", rekao je on.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije