BiH

Miletić pitao Tegeltiju hoće li podnijeti ostavku: Niste uradili ništa

Miletić pitao Tegeltiju hoće li podnijeti ostavku: Niste uradili ništa
Foto: Nedžad Uglješa | Miletić pitao Tegeltiju hoće li podnijeti ostavku: Niste uradili ništa

SARAJEVO - Zlatko Miletić, hrvatski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, pitao je Zorana Tegeltiju, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, da li će podnijeti ostavku, s obzirom na probleme s pandemijom i imunizacijom stanovništva u BiH.

"Niste uradili ništa, ali ne smatram samo vas odgovornim, nego i druge, i mislim da ste imali dovoljno vremena da se potrudite. S tim u vezi smatram vas odgovornim", rekao je Miletić.

Tegeltija mu je odgovorio da nije tačno da Vijeće ministara nije radilo ništa.

"Svi znaju šta se sve uradilio da bi se spriječio ulazak kovida u BiH. Ne želim da govorim o svim mjerama i aktivnostima gdje smo obezbijedili 700 miliona evra i sva ta sredstva su otišla u entitete. Što se tiče pomoći Savjet ministara je predložilo, Predsjedništvo utvrdilo skoro 42 miliona KM za pomoć iz budžeta. Te milione dali smo entitetskim premijerima", rekao je Tegeltija.

Miletić je rekao da mu predsjedavajući nije odgovorio na pitanje da li će on i Vijeće ministara podnijeti ostavku.

"Cijenim vaš integritet, i znam da vam je teško, a sve ovo što ste rekli sada imali ste priliku u 11 mjesecu da mi kažete. U vrijeme pisanja ovog pisma bilo je mrtvih 2.100, a sad je 7.100. Smatram da niste uradili dovoljno da se brinete o stanovništvu BiH", rekao je Miletić i nabrajao ljude koji su umrli i rekao da treba da ih je sramota.

Kazao je da moraju dati odgovor građanima ove zemlje šta je s vakcinama.

"Ako ste imali ovlasti za kovaks kako niste za drugo. Smatram vas odgovornim, vas i entitetske premijere za sve ovo", rekao je Miletić.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su dnevni red sjednice sa kojeg je skinuta tačka o odluci predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića.

Na sjednci nije obrazlagano zbog čega je ova tačka skinuta sa dnevnog red.

Nije prihvaćen ni zahtjev delegata Kluba Srba Mladena Bosića da se glasa o odluci o potvrđivanju smjene zamjenika ministra civilinih poslova u Savjetu ministara Siniše Ilića, koju je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine donio 11. januara. Dom naroda, između ostalog, izjasniće se o davanju saglasnosti za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma i ugovora, među kojima su i sporazum o makrofinansijskoj pomoći EU za BiH, te sporazum između BiH i Pakistana o readmisiji.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara izjavio je da će na današnjoj sjednici Savjeta ministara biti usvojen poseban dokument koji će omogućiti uvoz 50.000 vakcina protiv virusa korone iz Kine, te da su juče započeti pregovori sa Malezijom za isporuku još 50.000 vakcina.

Ističući da svoj posao radi u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, Tegeltija je na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH rekao da je Savjet ministara uradio dosta u vezi sa borbom protiv virusa korona, kao i zdravstveni radnici, Granična policija, Oružane snage, Civilna zaštita, koji su radili na sprečavanju brzog ulaska kovida u BiH.

On je podsjetio da je Savjet ministara obezbijedio 700 miliona evra međunarodne finansijske pomoći za borbu protiv pandemije virusa korona i da su sva sredstva otišla entitetima, a da su iz budžeta BiH 42 miliona KM upućena za borbu protiv pandemije, što je gotovo šest odsto izvornih budžetskih prihoda.

Govoreći o vakcinaciji, Tegeltija je podsjetio da je u septembru prošle godine BiH potpisala ugovor o nabavci 2.112.000 vakcina, od kojih su 1.320.000 vakcina platili entiteti i Brčko distrikt, a 892.000 Vijeće ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije