BiH

Ministarstvo bezbjednosti plaća 33.000 KM za usluge prevođenja tražiocima azila

Ministarstvo bezbjednosti plaća 33.000 KM za usluge  prevođenja tražiocima azila
Foto: N.N. | Ministarstvo bezbjednosti plaća 33.000 KM za usluge prevođenja tražiocima azila
Almedin Šišić

SARAJEVO - Ministarstvo sigurnosti (MS) BiH na portalu javnih nabavki objavilo je obavještenje o dodjeli ugovora "Libar agenciji" za usluge prevođenja.

Cijeli aranžman košta oko 33.000 KM, no u kratkom opisu nije navedeno šta je posrijedi, odnosno kakav materijal i za kakve potrebe se prevodi. Ugovor je sklopljen 21. avgusta 2017. godine.

Iz Ministarstva sigurnosti pojašnjavaju da u okviru ove institucije djeluje i Azilantski centar u Delijašu (Trnovo) "u kojem borave tražioci međunarodne zaštite (azila), a čiji je broj u prošloj godini drastično povećan, za oko 300 posto.

"Prema Zakonu o azilu BiH, Ministarstvo sigurnosti ima obavezu da svim strancima koji iskažu namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, tražiteljima azila, izbjeglicama, strancima pod supsidijarnom i privremenom zaštitom osigura prevodioca, jer imaju pravo da budu informirani na jeziku koji razumiju", navode i pojašnjavaju da tražitelji azila dolaze iz više od 30 zemalja svijeta.

"To su: Afganistan, Alžir, Armenija, Bangladeš, Mađarska, Iran, Irak, Kuvajt, Nigerija, Pakistan, Palestina, Sirija, Somalija, Šri Lanka, Turska, Centralnoafrička Republika, Egipat, Etiopija, Kamerun, Kongo, Maroko, Tunis, Sudan, Ukrajina, Mali... i oni govore različite jezike. Finansijski je mnogo racionalnije po potrebi angažirati vanjske prevodioce za ove jezike od stalnog angažiranja prevodilaca za sve ove jezike", navode u obrazloženju.

Dalje pojašnjavaju da ovo ministarstvo ima prevodioce za engleski jezik, a vanjski prevodioci se angažiraju i za ovaj jezik "ukoliko se za to iskaže potreba, odnosno ukoliko je povećan obim posla i materijala za prevođenje".

Na pitanje zašto je obavještenje o dodjeli ugovora objavljeno tek sada, odgovaraju da se po Zakonu o javnim nabavkama za neprioritetne usluge (Anex 2 Dio B) radi godišnje obavještenje o dodjeli ugovora.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

H&M ponovo zapošljava: Otvoreno 30 pozicija za Prodajne savjetnike

Marketing tim / 18.11.2018 00:00

Kao jedna od najvećih svjetskih maloprodajnih modnih kuća, H&M nudi bezbrojne poslovne prilike. U živahnom, aktivnom i raznolikom okruženju - mjestu gdje je kupac uvijek u središtu pozornosti.

Danas H&M zapošljava oko 171,000 ljudi na više od 71 tržišta, a u Bosni i Hercegovini traži veći broj Prodajnih savjetnika!

Iz H&M-a navode da ono što ih čini stvarno posebnima jesu izvrsni zaposlenici. Od elegantnih prodajnih savjetnika i Visual Merchandisera do kompjuterskih genija i mudrih organizatora poslovanja – sve H&M zaposlenike odlikuje velika ambicija, a da ne spominjemo i odličan ukus za modu. Za njih ništa nije nemoguće.

Moda, zabava i akcija!

Posao u BiH za Prodajnog savjetnika u H&M-u dolazi sa mnogo zabave, timskog rada i mogućnosti za buduću karijeru. Zaduženja za ovu poziciju bi bila sljedeća: ostvarivanje odličnog iskustva kupaca koje doprinosi prodaji i profitu u prodavnici, aktivno nuđenje pomoći i dijeljenje znanja o proizvodima i modi prema kupcu,  raditi u skladu sa standardima, politikama, procedurama i pravnim zahtjevima  kompanije H&M.

Zvuči zanimljivo? Odlično!

Radnu biografiju zajedno sa motivacionim pismom šaljite putem LINKA

Proces regrutacije i selekcije kandidata obavlja kompanija Kolektiv, Agencija Posao.ba.

Najčitanije