BiH

Ministarstvo pravde BiH dostavilo Srbiji zamolnicu za izručenje Sefića

Ministarstvo pravde BiH dostavilo Srbiji zamolnicu za izručenje Sefića
Ministarstvo pravde BiH dostavilo Srbiji zamolnicu za izručenje Sefića

BEOGRAD - Ministarstvo pravde Srbije dobilo je zamolnicu Ministarstva pravde BiH za izručenje Sanjina Sefića, koji se sumnjiči da je u Sarajevu ponedjeljak, automobilom usmrtio dvije devojke nakon čega je prebjegao u Srbiju.

Prema daljoj proceduri, Ministarstvo pravde će proslijediti zamolnicu i ostalu dokumentaciju kada mu je dostave organi BiH Višem sudu u Novom Sadu, koji će odlučivati o ispunjenosti svih pretpostavki za izručenje, koje definiše Evropska konvencija o ekstradiciji, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu.

Nakon što Viši sud u Novom Sadu da svoje mišljenje, konačnu odluku o izručenju donijeće ministar pravde.

U Ministarstvu su ukazali da se shodno odredbama međunarodnih konvencija i domaćeg zakonodavstva, lica ne izručuju automatski, već se cijeni niz pretpostavki svakog konkretnog slučaja, uz poštovanje reciprociteta i uslova koji moraju da budu ispunjeni.

Trajanje postupka ekstradicije nije ograničeno rokovima, ali pritvor jeste i regulisan je unutrašnjim zakonodavstvom svake države, a u Srbiji može da traje godinu dana od lišavanja slobode lica koje se traži, naglašavaju u ministarstvu.

Sefić je, na osnovu međunarodne potjernice raspisane po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, u srijedu uveče priveden Višem sudu u Novom Sadu, koji mu je odredio ekstradicioni pritvor do dva mjeseca.

Sanjin Sefić je osumnjičen da je automobilom kod Zemaljskog muzeja u Sarajevu usmrtio Selmu Agić (21) iz Bugojna i Editi Malkoč (20) iz Bosanske Krupe,

Policija je ranije saopštila da je Sefić u utorak oko 23.45 sata prešao u Srbiju na graničnom prelazu Uvac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije