BiH

Nastupi probosanskih stranaka na izborima u RS: Ljevica razjedinjena, a neće ni sa SDA

Nastupi probosanskih stranaka na izborima u RS: Ljevica razjedinjena, a neće ni sa SDA
Foto: Ilustracija | Nastupi probosanskih stranaka na izborima u RS: Ljevica razjedinjena, a neće ni sa SDA

SREBRENICA, SARAJEVO - Zajednički nastup probosanskih stranaka u RS na parlamentarnim izborima naredne godine pod velikim je znakom pitanja te su sve prilike da čelnici ovih političkih partija neće uspjeti dogovoriti jednu zajedničku listu, već će izaći sa dvije.

Ovakav zaključak, naime, poizlazi iz posljednjih stavova zvaničnika stranaka koje treba da participiraju u ovom projektu, svojevrsnom nasljedniku "1. marta". Ukoliko se ne desi neko čudo, u oktobru 2018. godine, kada su u pitanju probosanske stranke, s jedne strane će nastupiti partije okupljene oko ljevice, a s druge one okupljene oko SDA.

Trenutni status SBB-a Fahrudina Radončića, BPS-a Sefera Halilovića, SBiH Amera Jerlagića, Nezavisnog bloka, pa i HDZ-a 1990, NS Radom za boljitak i još nekih manjih partija je napoznat. Ono što je, pak, poznato jeste da će se Udruženje "Odgovor", na čijem je čelu bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, prikloniti onoj strani u kojoj bude više političkih subjekata i koja bude imala veći glasački kapacitet. Sam Duraković, jedan od inicijatora ove ideje, izražava žaljenje što su politički stavovi zakovani i što će takvi vjerovatno i ostati.

"Mi smo obavili razgovore sa svim strankama i lideri svih stranaka su pozvani 28. septembra na sastanak u Srebrenicu. Ono što se zna je da su SDA, BPS i dijelom SBiH stajališta da žele zajedno nastupiti, dok s druge strane imate SDP, DF, GS i Našu stranku, koje ne žele sa SDA. To su očito dva nepomirljiva koncepta", kaže Duraković. Na pitanje koga će "Odgovor" podržati, odgovara da oni nemaju problem da se opredijele, ali tek kada bude jasno ko je s kim i da li su jedna ili dvije liste.

"Mi nećemo ništa raditi iza kulisa, predstavnici stranaka treba da preuzmu odgovornost i da javno i glasno kažu svoja stajališta, da građani znaju o čemu se radi", zaključuje on.

No, da nije bajna situacija ni među partijama ljevice, potvrđuje Emir Suljagić, jedan od utemeljivača Građanskog saveza, koji navodi kako je "bilo kakva ideja druge liste na kojoj bi bile sve ostale stranke osim SDA - besmislena".

"SDP i DF su odlučili, ne konsultujući se ni sa kim, ne tražeći ničije mišljenje, samo da bi zadovoljili dvadesetak stranačkih poslušnika, da ljevica u FBiH treba izaći odvojeno na izbore. Mi iz GS-a svakako ne bismo otišli na taj sastanak, ali isto tako mislimo i da je red da Komšić i Nikšić prestanu bacati prašinu u oči pričom o multietničkoj, probosanskoj listi u RS, kad sve što rade u FBiH rade da bi ušli u vlast sa SDA poslije izbora 2018.", zaključuje Suljagić.

Ipak, ključan u svemu mogao bi da bude stav SDP-a, temeljne partije ljevice, pa s tim u vezi i najodgovornije za okupljanje ovog bloka.

Politički direktor SDP-a Damir Mašić naglasio je da je ova partija i dalje otvorena za sve lijevo orijentirane stranke, uključujući GS i Našu stranku.

"Nas ne interesuje, niti hoćemo da komentarišemo bilo čije privatne stavove. Mi smo dali javno obećanje, evo dajemo ga i sada - SDP nikada više sa SDA, bilo gdje i na bilo kojem nivou! U RS smo spremni razgovarati o zajedničkom nastupu sa svima, osim sa SDA", poručio je Mašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije