BiH

Nezavisne objavljuju nelegalno prisluškivane M:telove brojeve (II): Da li ste na spisku?

Nezavisne objavljuju nelegalno prisluškivane M:telove brojeve (II): Da li ste na spisku?
Nezavisne objavljuju nelegalno prisluškivane M:telove brojeve (II): Da li ste na spisku?

BANJALUKA - Većina građana BiH čiji su telefoni nezakonito prisluškivani od strane Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) najavila je tužbe protiv države.

Jedan od građana, Goran Obradović, odbornik Skupštine opštine Čajniče, kojem su SIPA i OBA prisluškivale dva telefona, kaže da je već kontaktirao advokate.

"Moja prava su ugrožena i u narednih nekoliko dana vidjeću kako će se situacija razvijati i da li će doći do kolektivne tužbe ili ću kao pojedinac tražiti zaštitu svojih prava", ističe Obradović.

Slobodan Radulj, pravobranilac RS, kaže da je vidljivo da su u svemu ovome građani oštećeni i da imaju pravo tražiti nadoknadu štete, i to od države BiH, s obzirom na to da se radi o zajedničkim organima i agencijama.

"Individualna stvar svakog pojedinca je da li će tužiti državu BiH i tražiti nadoknadu štete. To mogu uraditi pojedinačno, svako za sebe, ili kolektivno", kaže Radulj.

"Nezavisne novine" u narednim brojevima nastaviće sa objavljivanjem spiska isključivo "M:telovih" brojeva koje su, što legalno, što nelegalno, prisluškivale Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Miroslav Mikeš, advokat iz Banjaluke, kaže da ukoliko žele da podnesu tužbu protiv BiH, građani se moraju sami organizovati, jer nema institucije koja može podnijeti tužbu u njihovo ime.

"Veoma je jednostavno s obzirom na to da je zakonima jasno definisano da tokom prisluškivanja mora postojati zvaničan nalog suda. Tužbu mogu da podnesu pojedinačno ili kolektivno, s tim da je logično da bi odštetni zahtjevi bili različiti zavisno od toga ko je prisluškivan itd.", kazao je Mikeš.

I Nedeljko Blagojević iz Foče, čiji je broj prisluškivan, kaže da je zainteresovan za tužbu, ali da bi mu problem mogle predstavljati finansije i da, ukoliko bude kolektivne tužbe, svakako će u tome učestvovati.

"Finansijski ne stojim baš najbolje, jer sam bez posla već 20 godina i, ukoliko dođe do kolektivne tužbe, svakako ću učestvovati u tome", kazao je Blagojević.

Husein Mušić, advokat iz Sarajeva, istakao je da je očigledno da se krše ljudska prava te da građani tužbu mogu podnijeti i zbog kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima i to člana osam.

U članu osam ove konvencije navodi se da svako ima pravo na poštovanje svog privatnog i porodičnog života, doma i prepiske.

"Javna vlast se ne miješa u vršenje ovoga prava, osim ako je takvo miješanje predviđeno zakonom i ako je to neophodna mjera u demokratskom društvu u interesu nacionalne sigurnosti, javne sigurnosti, privredne dobrobiti zemlje, sprečavanju nereda ili sprečavanje zločina, zaštite zdravlja i morala ili zaštite prava i sloboda drugih", navodi se u članu osam Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Mušić ističe da je evidentno da je ova konvencija prekršena i da se u ovoj zemlji građani sve više i više osjećaju nesigurno.

Desetine građana koje smo u prethodnim danima kontaktirali takođe ističu da su zainteresovani za tužbe, jer poslije svega ne osjećaju se najsigurnije.

"Nije svejedno čovjeku kada sazna da je prisluškivan, a posebno kada to sazna preko medija. Raspitaću se malo o svemu i vidjeti da li mi se isplati podnositi tužbu, ali mislim da se sa rogatim ne vrijedi bosti", kazao je jedan od građana Bratunca, koji želi da ostane anoniman.

Podsjećemo, povodom afere "Prisluškivanje" dr Nenad Stevandić, predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS, ranije je rekao da će svakako preduzeti korake koji će se kretati od nivoa tužbe do nivoa zajedničkog dogovora RS, FBiH i BiH. (Nastaviće se)

Prisluškuju strane službe

Husein Mušić, advokat Saliha Alibašića, tvrdi da je njegov klijent osuđen na 11 godina zatvora na osnovu razgovora koje je prisluškivala hrvatska obavještajna služba.

"Prvo, naše tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Alibašića na osnovu CD-ova prisluškivanih razgovora od strane hrvatske obavještajne službe. Drugo, našeg građana na našoj teritoriji prisluškivala je strana obavještajna služba i treće, ti CD-ovi su dostavljeni onako iz ruke u ruku, a ne zvanično preko ministarstava itd", govori Mušić o tom slučaju.

On naglašava da je i crnogorsko tužilaštvo pokušalo i na kraju optužilo svoga državljanina Miomira Mandića takođe na osnovu onoga što je prisluškivala hrvatska obavještajna služba.

"Ali sud u Crnoj Gori je odbacio optužnicu i oslobodio čovjeka jer dokazi nisu prikupljeni na zakonit način. Poslije svega ovoga otvara se pitanje ko je od građana BiH siguran, očigledno niko", kazao je Mušić.

Mušić naglašava da je postojao sudski nalog hrvatskog pravosuđa za prisluškivanje, što niko nije potvrdio, i da se to nije smjelo događati na teritoriji BiH.

Spisak sa prisluškivanim brojevima telefona možete da pročitate u štampanom ili PDF izdanju "Nezavisnih novina"

Vezane vijesti:

PRISLUŠKIVANJE: Objavljujemo spisak M:tel brojeva koji su nelegalno prisluškivani (I)

Nezavisne od sutra objavljuju prisluškivane brojeve M:tela

Nezavisne novine nastavljaju objavljivanje nelegalno prisluškivanih brojeva telefona građana BiH (V)

Prisluškivanje (IV): Krešić potvrdio nelegalno prisluškivanje građana BiH: Na spisku i brojevi iz EU

Nelegalno prisluškivanje brojeva mobilnih telefona građana BiH (III): Na spisku i m:tel brojevi

Nezavisne nastavljaju s objavljivanjem nelegalno prisluškivanih brojeva telefona građana BiH (II)

EKSKLUZIVNO: Nezavisne u posjedu spiska brojeva telefona: OBA i SIPA prisluškuju hiljade građana!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije