BiH

NiP: Potez Narodne skupštine RS atak na mir i ustavni poredak

NiP: Potez Narodne skupštine RS atak na mir i ustavni poredak
Foto: Facebook | NiP: Potez Narodne skupštine RS atak na mir i ustavni poredak

SARAJEVO – Stranka Narod i Pravda (NiP) smatra da su usvojeni zakoni i zaključci Narodne skupštine Republike Srpske sramni, antiustavni i direktna prijetnja očuvanju mira u Bosni i Hercegovini i regionu.

Dodaju da Izborni zakon RS u formi u kojoj je usvojen je neustavan jer direktno derogira nadležnosti države koje su jasno propisane Izbornim zakonom BiH.

"Njime se pokušava izgraditi paralelan pravni sistem i time se direktno ruši ustavno-pravni poredak države. Kako je Ustav BiH sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma ovim vlast u Republici Srpskoj direktno ugrožava mir u Bosni i Hercegovini i regionu. Sličnu formu i efekat imaju i drugi zakoni usvojeni na istoj sjednici kao što su zakoni koji se odnose na imunitet ili referendum", saopštili su danas iz NiP-a i dodaju da će predstavnici te stranke iskoristiti sve pravne mehanizme kako bi zaštitili ustavni poredak i očuvali mir.

"To uključuje adekvatne apelacije ka Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kao najvišoj pravosudnoj instanci čiji je primarni zadatak upravo zaštita ustavnog poretka države. Također, adekvatno ćemo reagovati kako prema OHR-u tako i prema svim drugim međunarodnim institucijama", istuču oni.

Pozivaju institucije da pokažu da imaju kapaciteta i volje da državu zaštite.

"Tužilaštvo BiH i Sud BiH imaju zakonsku obavezu reagovati na negiranje genocida što je krivično djelo prema važećim propisima, posebno spram pojedinaca koji su učestvovali u naručivanju i izradi na lažima temeljenog izvještaja", navode iz NiP-a.

Po njima je krajnje sramno usvajanje zaključaka i prihvatanje jednog potpuno neutemeljenog izvještaja kojim se direktno negira genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

"Ne postoje pravni termini koji bi opisali takav čin – to je srozavanje Narodne skupštine RS na najniže nivoe koje demokratski svijet odbacuje i prezire", smatraju oni i dodaju da vladajuća koalicija u RS, a posebno njen lider Milorad Dodik, cijeli entitet i sve građane guraju ka potpunoj izolaciji i sankcijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije