BiH

Nikšić zbog imena ministara traži dodatne konsultacije

Nikšić zbog imena ministara traži dodatne konsultacije
Foto: Fena | Nikšić zbog imena ministara traži dodatne konsultacije

SARAJEVO - Iako je bilo planirano, Lidija Bradara, predsjednik FBiH, nije donijela odluku o imenovanju Vlade FBiH je jer Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a i kandidat za premijera FBiH, zatražio dodatne konsultacije.

"Odluka o imenovanju Vlade FBiH bila je sprema za donošenje. Međutim, Nikšić je tražio još malo vremena za dodatne konsultacije zbog nekih svojih nedoumica, odnosno kadrovskih rješenja grupacije koju predvodi", rekla je Bradara dodajući da se nada da će sutra biti u mogućnosti da donese tu odluku.

Ona je rekla, a prenose agencije da je bolje izvršiti pripreme na vrijeme i sve do kraja usaglasiti nego da poslije imamo probleme kada dođemo do Predstavničkog doma Parlsmenta FBiH pri imenovanju Vlade.

Kada je riječ o kadrovima, prijedlog SDP-a da ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH bude Vojin Mijatović, izazvao je oštre rekacije u bošnjačkom dijelu javnosti, a najviše kritika na taj prijedlo, očekivano, uputila je SDA iz koje su istakli da se Mijatoviću koji ima državljanstvo Republike Srbije ne može dati sigurnosni sektore, te da je to isto kao i dati "lisici da čuva kokošinjac".

Takođe, ni prijedlog HDZ-a da ministar kulture i sporta u FBiH bude Sanja Vlaisavljević nije naišao na odobravanje s obzirom da je ona ranije, a prema tvrdnjama pojedinaca, izjavljivala da Sarajevo nije "multietnički grad".

Inače, pitanje je šta će se dešavati i nakon što Bradara donese odluku o imenovanju Vlade FBiH, jer prema Ustavu FBiH saglasnost na tu odluku treba da daju i dva potpredsjednika, odnosno Igor Stojanović iz SDP-a i Refik Lendo iz SDA koji je još ranije rekao da na to neće pristati.

Lendo, a i SDA smatraju da HDZ i grupa stranaka okupljenih oko SDP-a ne mogu dobiti Vladu FBiH jer su SDP, NiP i Naša Stranka dobili manje glasova nego SDA, a kako stvari sada stoje, najizvjesnije je da će reagovati i Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne prizanje za visokog predstavnika.

Rok do kada treba imenovati Vladu FBiH ističe 6. aprila, a u Federaciji BiH već nagovještavaju da bi Šmit mogao reagovati na način da ponovo, kao i u izbornoj noći, izmjeni Ustav FBiH i otvori put za formiranje Vlade Federacije BiH koju će činiti HDZ i stranke okupljene oko SDP-a.

Podsjećanja radi, ove stranke još ranije su potpisale sporazum prema kojem je Bradara 29. marta trebala donijeti odluku o imenovanju nove Vlade FBiH i to nakon što joj se dostave imena budućih ministara.

Prema tom sporazumu HDZ je dobio šest ministarskih mjesta, a stranke okupljene oko SDP-a deset, pa su tako HDZ-u pripali  Ministarstvo finansija, Ministarstvo pravde, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo transporta i komunikacija, Ministarstvo kulture i Ministarstvo prostornog uređenja. Kako pišu federalni mediji, SDP-u će pripasti Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i kandidat je Nerin Dizdar, dok bi prvi čovjek policije trebalo da bude Vojin Mijatović.

Almin Hopovac trebalo bi da sjedne u fotelju ministra obrazovanja, a Vedran Lakić bi trebalo da preuzme Ministarstvo razvoja, preduzetništva i obrta.

Ministarstvo okoliša i turizma pripalo je Našoj stranci i njihov kandidat je Nasiha Pozder, dok bi Ministarstvo za rad i socijalnu politiku trebalo da vodi Adnan Delić iz Naroda i pravde.

Stranci za Bosnu i Hercegovinu pripala su dva ministarstva, i to energije, rudarstva i industrije, te pitanja boraca i invalida. Prvo ministarstvo bi trebalo da vodi Adisa Bubalo, a drugo Hasan Handžić. NES će kao i Stranka za BiH voditi dva ministarstva. Zuhad Porčić je kandidat za Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, dok je Anel Kljako predložen kao prvi čovjek Ministarstva trgovine.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije