BiH

Ništa od zamrzavanja, i plate zvaničnika biće povećane

Ništa od zamrzavanja, i plate zvaničnika biće povećane
Foto: Arhiva | Ništa od zamrzavanja, i plate zvaničnika biće povećane

Delegati Doma naroda Paralmentarne skupštine nisu prihvatili izmjene Zakona o platama i naknadama u instuticijama Bosne i Hercegovine tako da će imenovanim i izabranim zvaničnicima plata ipak biti značajno povećanja.

Kao i prethodnih nekoliko puta kada je bilo govora o smanjenju plata zvaničnicima, argument vladajućih partija da se o ovom Zakonu ne raspravlja po hitnoj proceduri je, da se takve stvari moraju "sistemski rješavati".

Zanimljivo je da su u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH juče, ove izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojima se onemogućava rast plata izabranih i imenovanih zvaničnika, usvojene jednoglasno.

Izmjenama Zakona, predviđeno je da se plate izabranih i imenovanih zvaničnika koji imaju koeficijent preko osam, obračunavaju po osnovici od 535 KM, a ne po 600 KM kako je ranije usvojio Savjet ministara BiH.

Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Paralmentarne skupštine rekao je da onaj ko se igrao sa koeficijentima u zakonu da je napravio suludu stvar.

"Dopustiti da dužnosnik koji ima koeficijent 8, sa povećanjem sutra ima veću platu od onoga koji mu je nadređen je naivno razmišljanje da pomažete nekome i to se mora popraviti i korigovati", rekao je Čović.

S druge strane Šefik Džaferović, delegat u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine rekao je da je svjestan da Zakon koji je ponuđen ima anomalija ali da to nije pitanje, predlažući da se Zakon usvoji i da se spriječi povećanje plata najvišim zvaničnicima i onda do 7. ili 8. u mjesecu mobilizovati sve da dobijemo kvalitetan Zakon.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije