BiH

Njemačka ambasadorka najavila pomoć bh. zdravstvu

Njemačka ambasadorka najavila pomoć bh. zdravstvu
Foto: N.N. | Njemačka ambasadorka najavila pomoć bh. zdravstvu

BANJALUKA, SARAJEVO - BiH se do sada dobro nosi sa izazovima virusa korona, ali zdravstvo se približava krajnjoj granici izdržljivosti, rekla je za "Nezavisne" Margret Uber, njemačka ambasadorka u BiH, i najavila da će Njemačka pružiti pomoć BiH između ostalog i kroz donaciju respiratora.

Ona, naime, kaže da su EU i Njemačka kao njen dio pružile značajnu podršku zdravstvenom sistemu zemlje i ljudima u BiH, čime, kako ističe, Njemačka želi i bilateralno izraziti svoju solidarnost s BiH. 

Ambasada Njemačke je najavila da će Vlada te zemlje bolnicama u BiH donirati 12 respiratora, vrijednosti 350.000 evra. Iz Ambasade navode da je odluku o donaciji respiratora proizvođača "Drager" Vlada Njemačke donijela s obzirom na to da je i dalje veliki broj inficiranih virusom korona u BiH.

Ambasadorka Uber je danas respiratore predala Vladi Miovčiću, predstavniku Kriznog štaba FBiH, a za petak je najavljena predaja respiratora predstavnicima RS za zdravstveni sektor.

Uberova za "Nezavisne" kaže da je Njemačka za BiH najvažniji trgovinski partner, te podsjeća da je oko 200 njemačkih firmi aktivno u BiH, koje otvaraju radna mjesta  u zemlji.

"Njemačka je bilateralno najveći donator finansijskih sredstava za razvojnu saradnju, a vrijednost portfelja tekućih bilateralnih projekata iznosi približno 420 miliona evra. Preko Kreditanstalt für Wiederaufbau i Društva za međunarodnu saradnju, njemačka Savezna vlada u BiH prije svega podstiče održiv privredni razvoj, stručno obrazovanje, obnovljivu energiju i energetsku efikasnost. Mimo toga radimo i na projektima koji su vezani za jačanje demokratije i civilnog društva", kaže ona i dodaje da je Njemačka posebnu pomoć pružila u oblasti deminiranja.

S obzirom na to da, kako kaže, u Njemačkoj živi 200.000 ljudi porijeklom iz BiH, jaka je i kulturna saradnja, a u BiH postoji veliki interes za učenjem njemačkog jezika, koji se uči u domaćim školama, ali i preko Goethe Instituta,  koji, kako kaže ambasadorka Uber, održava kulturne programe kao i aktivnu saradnju u obrazovnom i bibliotekarskom dijelu u cijeloj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije