BiH

Nuždić: Apsurdno formiranje Nadzornog tijela za strategiju kojoj ističe rok

Nuždić: Apsurdno formiranje Nadzornog tijela za strategiju kojoj ističe rok
Foto: Youtube / Printscreen | Nuždić: Apsurdno formiranje Nadzornog tijela za strategiju kojoj ističe rok

BANJALUKA - Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić smatra da je apsurdno da je krajem marta formirano Nadzorno tijelo za praćenje sprovođenja Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina s obzirom da važenje Strategije ističe krajem godine.

"Ovo je za srpske žrtve rata ponovo poražavajuće s obzirom da su najveći broj neprocesuiranih predmeta ratni zločini nad Srbima. Ostaje znak pitanja, da li će i na koji način ovi zločini biti procesuirani i s obzirom da protokom vremena umiru svjedoci, žrtve i izvršioci", rekao je Nuždić Srni.

On je naveo da ostaje velika nepoznanica na koji način će funkcionisati Nadzorno tijelo i kada će biti sazvan prvi sastanak.

"Nije mi poznato kako će sve funkcionisati, šta će imati zadatak Nadzorno tijelo, da li da se retroaktivno bavi predmetima koji su već bili u toku, a u sklopu Revidirane strategije s obzirom da je ostalo jako malo vremena", dodao je Nuždić.

On je istakao da je važno da se vidi kako će Nadzorno tijelo izvršiti nadzor nad predmetima kojih je bilo mnogo, da li postoji mogućnost retroaktivnog kažnjavanja tužilaca i ostalih nosilaca pravosudnih funkcija ukoliko nisu postupili u skladu sa Strategijom.

"Postavlja se pitanje, da li uopšte formirati Nadzorno tijelo kada je ostalo svega nekoliko mjeseci do okončanja Revidirane strategije", napomenuo je Nuždić.

Nuždić je potvrdio da je u ime Republike Srpske, kao vršilac dužnosti direktora Republičkog centra imenovan za člana Nadzornog tijela.

On je podsjetio da je Revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina nakon brojnih opstrukcija usvojena u septembru 2020. godine.

Nuždić je rekao da je Revidiranom strategijim bilo predviđeno da Nadzorno tijelo ima povećanu kontrolu i mogućnost čak i disciplinskog kažnjavanja nad nosiocima pravosudne vlasti i da prati na koji način se predmeti rješavaju.

On je podsjetio da je tada ponovo došlo do opstrukcija, navodno ovoga puta zbog personalnih rješenja iz Republike Srpske, jer su bošnjačka udruženja izrazila protest koji se samo prenio na bošnjačke ministre u Savjetu ministara koji nisu željeli da usvoje prijedlog članova Nadzornog tijela.

Savjet ministara formirao je 29. marta Nadzorno tijelo za praćenje sprovođenja Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina koje će moći predlagati uputstva radi bolje primjene ovog dokumenta.

Nadzorno tijelo slaće Savjetu ministara kvartalne izvještaje o primjeni Strategije, koji mogu sadržavati i prijedlog za unapređenje realizacije pojedinačnih strateških mjera.

Nadzorno tijelo sastavljeno je od šest članova, šest zamjenskih članova i dva člana bez prava glasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije