BiH

Špirić: Odluka RAK-a - najsramnija od potpisivanja Dejtonskog sporazuma

Špirić: Odluka RAK-a - najsramnija od potpisivanja Dejtonskog sporazuma
Foto: Arhiva | Odluka RAK-a - najsramnija od potpisivanja Dejtonskog sporazuma

SARAJEVO - Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić smatra da je odluka Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ BiH o novčanom kažnjavanju RTRS-a najsramnija koja je donesena od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

"Od Dejtona do danas ovo je najsramnija odluka predstavnika vlasti iz reda SDS-a u Sarajevu. Ovo je direktno sprovođenje politike SDS-a na podrivanju institucija Republike Srpske, u ovom sllučaju direktno RTRS-a", izjavio je Špirić novinarima u Sarajevu.  

Ono što posebno smeta, kaže Špirić, jeste da dojučerašnji potpredsjednik SDS-a /direktor RAK-a Predrag Kovač/ poziva policijske agencije sa nivoa BiH da učestvuju u sporvođenju odluke koja niti je pravno ispravna, a ni moralno i ljudski ne može izdržati probu vremena.  

"Nemam ništa protiv samostalnosti agencija na nivou institucija BiH na koje se oni pozivaju, ali imam protiv toga da se krše zakoni i da prestavnici Srba iz Republike Srpske prerastaju u osvetničke horde prema Srpskoj i njenim institucijama", naglasio je Špirić.  

Govoreći o situaciji u Parlamentarnoj skupštini BiH, Špirić je ocijenio da je ona nešto gora nego što je bila, jer ne postoji strateška parlamentarna većina nego trgovačka većina.  

"Formira se većina kad kome od tih partnera zatreba neki ustupak vezano za zapošljavanje, namještanje tendera i zapošljavanje direktora koji su stranački vezani za predstavnike partija koje su u trgovačkoj koaliciji. Sve više dolazimo u vrijeme kada će i ta trgovčka većina sve slabije biti vidljiva. Vrijeme do izbora biće 'kotrljanje u blatu'", naglasio je Špirić.

On smatra da su trgovačke koalicije mnogo stabilnije od strateških koalicija.  

"Kad šefovima treba trgovina oni imaju tu koaliciju, kad građanima treba rezultat onda njega nema. To je osnovna odlika aktuelne koalicije na nivou BiH", kaže Špirić.  

Komentarišući situaciju oko Pelješkog mosta, Špirić smatra da ima mnogo politikanstva i galame i na kraju "svi vukovi budu siti, a sve ovce na broju".

On je rekao da je bio u pravu kada je upozoravao da u BiH stasaju paralelni sistemi, a da je obavještajni sektor izvan parlamentarne kontrole i da je zbog toga smijenjen iz parlamentarne Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije.  

"Ovdje ne postoji volja da se taj sketor parlamentarno nadzire. Kada smo prvi put pokušali da nadziremo taj sektor došlo je do loših odnosa u Komisiji", naglasio je Špirić.  

On upozorava da institucije podrivaju institucije.

"Živimo u zemlji u kojoj glavni tužilac traži zaštitu od predstavnika institucija vlasti. To je apsurd, to je neviđeno u bilo kojoj zemlji svijeta. Postoje strukture koje bi da imaju i svoj obavještajni sektor, svoj sud i tužilaštvo i da počne 'Ivkova slava' pred izbore", ističe Špirić.  

On smatra da pojedinci žele da se dovede novi glavni tužilac koji će da hapsi po nalogu "trgovačke koalicije".  

"Plan je - hapsiti pred izbore da bi se bilo kako došlo do izbornog rezultata. To je plan koji se priprema i u tome učestvuju paralelne institucije na koje sam ukazivao i mislim da ulazimo u mnogo zaoštreniju situaciju", upozorio je Špirić. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije