BiH

Opasne bombaše samoubice traže u BiH

Opasne bombaše samoubice traže u BiH
Opasne bombaše samoubice traže u BiH

SARAJEVO - Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) pokušava locirati Erika Brajningera i Huseina al Malija, koje njemačke sigurnosne službe sumnjiče za pripremu terorističkog napada, a koji su, navodno, prije sedam dana boravili u Zenici.

"Raspolažemo određenim saznanjima da su ove dvije osobe možda ušle u BiH. Provjeravamo ove podatke, pokušavamo ih locirati i provjeriti jesu li još u BiH", rečeno nam je jučer u OSA BiH.

Njemački mediji jučer su objavili, pozivajući se na podatke njemačke policije, da je Erik Brajninger u Avganistanu obučen za bombaša samoubicu, te da zajedno sa Huseinom al Malijem planira teroristički napad u Njemačkoj.

"Imamo informacije da su Brajninger, njegov prijatelj Husein al Mali i još jedna osoba na putu ka Njemačkoj", izjavio je portparol Njemačke savezne policije, koja je 25. septembra raspisala potjernicu za Brajningerom i Al Malijem.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) jučer su saopštili da nemaju nikakvih saznanja o boravku osumnjičenih za pripremu terorističkog napada u BiH. Glasnogovornik Uprave policije MUP-a Federacije BiH Robert Cvrtak nije mogao reći da li federalna policija ima bilo kakva saznanja o Eriku Brajningeru i Huseinu al Maliju.

"Ne možemo govoriti o operativnim saznanjima. Podaci o kretanju i boravku osumnjičenih osoba, te informacije koje razmjenjuju s kolegama iz drugih zemalja su operativna saznanja", kazao je Cvrtak.

Senaid Hasić, glasnogovornik MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, istakao je kako zenička policija nema nikakvih informacija o eventualnom boravku Brajningera i Al Malija u Zenici.

Biografija

Erik Brajninger je odrastao u Nojnkirhenu i dijete je razvedenih roditelja. Bio je prosječan učenik, ali veoma tašt i, prema svjedočenju njegovih školskih drugova, uvijek je nosio markiranu odjeću. Prije dvije godine susreo se sa jednim radikalnim islamistom i tada je počela njegova dramatična promjena. Prestao je da jede svinjetinu, klanjao je pet puta dnevno, te počeo da se predstavlja kao Abdul Gafar. Ubrzo napušta školu i iznajmljuje stan sa prijateljem Danijelom Šnajderom. Septembra 2007. godine napušta Njemačku i odlazi u Egipat. Samo sedam dana kasnije Šnajder je uhapšen kao član "Zarlandske ćelije" koja je planirala napade u Njemačkoj.

Prije odlaska u Avganistan Brajninger je navodno rekao prijatelju: "Postaću veliki".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije