BiH

Petković o odluci Ustavnog suda BiH: Razmisliti kako će BiH nastaviti da funkcioniše

Petković o odluci Ustavnog suda BiH: Razmisliti kako će BiH nastaviti da funkcioniše
Foto: Facebook/Milan Petković | Petković o odluci Ustavnog suda BiH: Razmisliti kako će BiH nastaviti da funkcioniše
Srna

ISTOČNO SARAJEVO - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković ocijenio je da nakon današnje odluke Ustavnog suda u vezi sa Deklaracijom i Zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske treba razmisliti kako će BiH nastaviti da funkcioniše.

"Očito je da su odluke Ustavnog suda BiH unaprijed poznate i da ovaj sud po pravilu utvrđuje da su zakoni koje donese Narodna skupština Republike Srpske neustavni, konstatovao je Petković u izjavi za Srnu.

Prema njegovim riječima, možda bi "najbolje bilo da se nekom odlukom budućeg visokog predstavnika ukine Narodna skupština i da sve odluke donosi Ustavni sud BiH".

"Ustavni sud BiH postao je ustavotvorac i odlučuje šta i kako treba, tako da više ne vidim potrebu za postojanjem zakonodavnog tijela", zaključio je Petković.

Ustavni sud BiH danas je u Sarajevu utvrdio da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporio 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, nisu u skladu sa Ustavom BiH, zbog čega ih je ukinuo.

Odlučujući o zahtjevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske, Ustavni sud BiH utvrdio je da postoji spor u vezi s donošenjem osporenih odredѕbѕ Deklaracije i Zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju prenesenih nadležnosti sa BiH na Srpsku u oblasti pravosuđa, odbrane i bezbjednosti, indirektnog oporezivanja i drugih pitanja, saopštila je ova pravosudna institucija. 

Povezana vijest:

Ustavni sud BiH ukinuo pojedine odredbe akata o vraćanju nadležnosti na Srpsku

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije