BiH

Ustavni sud BiH ukinuo pojedine odredbe akata o vraćanju nadležnosti na Srpsku

Ustavni sud BiH ukinuo pojedine odredbe akata o vraćanju nadležnosti na Srpsku
Foto: N.N. | Ustavni sud BiH ukinuo pojedine odredbe akata o vraćanju nadležnosti na Srpsku

SARAJEVO - Ustavni sud BiH ukinuo je pojedine odredbe akata o vraćanju prenesenih nadležnosti s nivoa BiH na Srpsku, koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

"Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između BiH i RS, utvrdio da postoji spor u vezi s donošenjem osporenih odredaba deklaracije i zaključaka od strane Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju prenesenih nadležnosti sa BiH na Srpsku u oblasti pravosuđa, odbrane i sigurnosti, indirektnog oporezivanja i drugih pitanja", saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Kako su dodali, utvrđeno je da pojedine odredbe osporenih akata nisu u skladu s Ustavom BiH, zbog čega je pojedine odredbe tih akata Ustavni sud ukinuo.

Naime, Ustavni sud razmatrao je zahtjev 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između BiH i Srpske u vezi s aktima koje je donijela Narodna skupština Srpske, a u pitanju je nekoliko zaključaka od 10. decembra 2021. godine.

Podsjetimo, Narodna skupština Srpske je na sjednici održanoj 10. decembra prošle godine usvojila pet zaključaka na ovu temu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije