BiH

Plenković poručio BiH: Pelješki most će biti izgrađen

Plenković poručio BiH: Pelješki most će biti izgrađen
Foto: Ilustracija | Plenković poručio BiH: Pelješki most će biti izgrađen

ZAGREB - Premijer Hrvatske Andrej Plenković u uvodnom obraćanju tokom zasjedanja Vlade osvrnuo se i na projekt izgradnje Pelješkog mosta.

''Još jednom poručujem našim prijateljima u BiH, ali i hrvatskoj javnosti, da projekt povezivanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje, ali i povezivanje evropskog teritorija Pelješkim mostom ide dalje. Most će biti izgrađen, dijalog s BiH se nastavlja, o tome smo razgovarali na sjednici Vijeća ministara i Vlade RH početkom jula u Sarajevu'', kazao je Plenković.

Podsjetimo, juče je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović povodom najavljenog početka izgradnje Pelješkog mosta uputio pismo ministru mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegu Butkoviću u kojem ga je informisao o postojanju pravnih smetnji za izgradnju.

Pismo je upućeno i na adrese predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera, visoke predstavnice EU-a za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini, evropskog sekretara za proširenje Johanesa Hana, kao i visokog predstavnika u BiH-a Valentina Incka te šefa Delegacije Evropske unije u BiH-a Lars-Gunara Vigemarka.

Osmanović je pozvao Butkovića i Vladu RH na hitnu obustavu svih aktivnosti oko izgradnje Pelješkog mosta.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije