BiH

Počeo protest ispred sjedišta OHR-a (FOTO, VIDEO)

Počeo protest ispred sjedišta OHR-a (FOTO, VIDEO)
Foto: Nezavisne novine | Počeo protest ispred sjedišta OHR-a
Vedran Radenović

Ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) Kristijana Šmita u Sarajevu, kojeg Republike Srpska ne priznaje, počeo je protest građana.

Organizatori skupa, na kojem se okupilo nekoliko stotina ljudi, su neformalne grupe ReSTART i Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

 Okupljeni između ostalog poručuju „Ne damo suverenitet Bosne i Hercegovine“, „Ne damo teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine“.

 Nezadovoljnis u kako kažu odlukama i radom Kristijana Šmita i ističu da ne prihvataju i ne dozvoljavaju da OHR prenosi suverenitet Bosne i Hercegovine na susjedne zemlje

 Dodaju da ne dozvoljavaju suspenziju demokratije, suspenziju i negiranje ljudskih prava koje, kako tvrde vrši OHR i pojedine strane ambasade

 Organizatori dodaju da odbijaju bilo kakav vid diskriminacije bilo kojeg građanina Bosne i Hercegovine po bilo kojem osnovu

 Povodom današnjeg okupljanja ispred zgrade OHR oglasio se i Kristijan Šmit.

 "Mirne demonstracije su temeljno pravo u demokratiji i od ključnog su značaja za pluralističko društvo", objavio je Šmit na twitteru.

 Okupljeni dodaju da ne dozvoljavamo propagiranje, zaštitu i ugrađivanje pobornika udruženih zločinačkih poduhvata u politički sistem države, te stvaranje aparthejda.

 Zahtijevaju implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, te da OHR prestane kočiti procese EU integracija svojim odlukama. Od Kristijana Šmita traže da podnese ostavku i naglašavaju da traže punu demokratiju, potpunu zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, makar to značilo kompletnu promjenu Dejtonskog sporazuma.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije