BiH

Posljednja uporišta Islamske države u Siriji drže džihadisti iz BiH

Posljednja uporišta Islamske države u Siriji drže džihadisti iz BiH
Foto: Ilustracija | Posljednja uporišta Islamske države u Siriji drže džihadisti iz BiH

DEIR EZ-ZORO – Sirijska vojska i borci libanonskog Hezbolaha, te iranske revolucionarne garde, krenuli su u oslobađanje grada Mayadin, koji se smatra za zadnje uporište Islamske države, a u njemu se nalaze,gotovi svi borci iz BiH.

Prema izvještaju ruskog ministarstva obrane, nakon velike pobjede nad Islamskom državom u gradu Deir Ez-Zoru, sirijska vojska kontroliše više od 85% sirijske teritorije.

Sirijska vojska i borci libanonskog Hezbolaha, te iranske revolucionarne garde, nakon oslobođenja Der Ez-Zora, krenuli su prema gradu Mayadinu, uz pojedine dijelove Rake, posljednjem uporištu terorista Islamske države.

Grad Mayadin je specifičan po tome što se u njemu nalaze, uz ostale strane borce, gotovi svi borci iz BiH te ostalih zemalja bivše Jugoslavije.

Prema informacijama koje je obajvio portal vecernji.ba, a koje su dobili od sirijske bezbjednosne službe, u borbi za Deir Ez-Zor poginuo je i Amer Džinić, džihadista iz sela Ošve kod Maglaja, koji je u Siriju otišao krajem 2013. godine.

U Siriju u džihad Amer Džinić je otišao s ocem, koji je bio član vehabijsko-selefijske zajednice, i sedmoro braće i sestara.

Najmlađi brat Almir uspio je pobjeći iz Sirije, ali je uhapšen na aerodromu Sarajevo u julu 2016. na temelju potjernice koju je Sud BiH raspisao za njim zbog krivičnog djela organizovanja terorističke grupe radi terorizma. Almir je u Sarajevo stigao iz Istanbula, u kojem ga niko nije zaustavio uprkos potjernici koja je za njim bila raspisana.

U posljednjih mjesec dana, prema izvorima zapadnih obavještajnih službi, više od 300 džihadista iz Rake i Deir Ez-Zora preko Turske vratilo se u zemlje EU, ali i u BiH.

Da je kraj Islamske države u Siriji pitanje dana, pokazuje i činjenica da su teroristi počeli prebacivati finansijska sredstva s teritorija koji su pod njenom kontrolom u druge države, među kojima su i evropske, saopštio je predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Rusije Dmitrij Feoktistov.     

(vecernji.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije