BiH

Potpisan sporazum između BiH i Pakistana o readmisiji

Potpisan sporazum između BiH i Pakistana o readmisiji
Foto: Anadolija | Potpisan sporazum između BiH i Pakistana o readmisiji

ISLAMABAD - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović započeo je dvodnevnu posjetu Islamskoj Republici Pakistan susretom s pakistanskim ministrom spoljnih poslova Mahdumom Shahom Mahmudom Kurešijem, javlja izvještač Fene iz Islamabada.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima između dvije prijateljske zemlje, a konstatovano je i da odnosi među zemljama mogu biti značajno unaprijeđeni te su se sagovornici složili da nije bilo dovoljno komunikacije, ali i da saradnja može biti unaprijeđena na ekonomkom nivou.

Nakon susreta s ministrom, premijer Pakistana Imran Kan priredio je svečani doček uz najviše državničke počasti nakon čega je uslijedio tete-a-tete sastanak Džaferovića i Kana kao i susret delegacija dvije zemlje.

Potom su ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić i ministar nauke i tehnologije Favad Čaudri potpisali Memorandum o razumijevanju u oblasti nauke i tehnologije, a Cikotić je s ministrom unutrašnjih poslova Pakistana Ijazom Ahmedom Šahom potpisao Sporazum o readmisiji i prateći Protokol.

Zaključivanjem ovog sporazuma BiH i Pakistan potvrđuju spremnost da se uključe u međunarodne akcije sprečavanja nelegalne migracije, jer se Sporazumom regulišu pitanja prihvata vlastitih državljana, državljana trećih država i osoba bez državljanstva koje borave na teritoriji ugovorne strane u suprotnosti s njihovim zakonima.

Riječ je o važnom sporazumu za BiH koja je posljednjih godina postala izrazito interesantna zemlja za ilegalnu migraciju na pravcu "balkanske rute" u lancu zemalja preko kojih se odvija proces krijumčarenja osoba, opojnih droga, vozila i drugih vidovi organizovanog kriminala.

Prema utvrđenom prijedlogu protokola, nadležni organi za primanje, podnošenje i obradu zahtjeva za readmisiju, kao i onih za tranzit su Ministarstvo bezbjednosti za Bosnu i Hercegovinu i Ministarstvo unutrašnjih poslova za Islamsku Republiku Pakistan.

Readmisija i prihvat državljana dviju država te tranzit stranaca odvijaće se preko međunarodnih aerodroma u Sarajevu i Islamabadu.

Džaferović će se tokom dvodnevne posjete Islamabadu sastati i s predsjednikom Islamske Republike Pakistan Arifom Alvijem i predsjednikom Parlamenta Asadom Kaiserom.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije