BiH

Predsjedavajući Skupštine USK optužen za trgovinu glasovima

Predsjedavajući Skupštine USK optužen za trgovinu glasovima
Foto: Zlatan Čekić | Predsjedavajući Skupštine USK optužen za trgovinu glasovima

BIHAĆ - Općinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužilaštva USK protiv Razima Halkića (SDP), aktuelnog predsjedavajućeg Skupštine Unsko sanskog kantona zbog krivičnog djela primanja dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Halkiću se stavlja na teret postojanje osnovane sumnje da je kao predsjedavajući pomenutog zakonodavnog tijela, u ime parlamentarne većine u Skupštini USK, usmeno nudio opozicionom poslaniku, Zikriji Durakoviću (POMAK) poziciju direktora Javnog preduzeća "Direkcija za ceste USK".

Kao protivuslugu, od Durakovića je tražio da glasa i podrži odluku skupštinske većine o donošenju budžeta USK za tekuću godinu.

Svemu je prethodilo pojavljivanje audiosnimka na internetu u kojem Halkić razgovara s trećom osobom, nakon čega je Tužilaštvo USK formiralo predmet i pokrenulo istragu. 

U spornom snimku, pored Durakovićevog, Halkić navodi imena i nekoliko drugih skupštinskih zastupnika iz redova opozicije i govori kako je potrebno da samo neko od njih kaže šta želi, pa da će to i dobiti u zamjenu za podršku prilikom odlučivanja.

Međutim, Halkić tvrdi da je iz audiozapisa izbačen drugi sagovornik te da je snimak namontiran. Nakon potvrđivanja optužnice, u narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji od strane Općinskog suda u Bihaću.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije