BiH

Pratite nas na Google news

Presedan koji može dovesti u pitanje sve komemoracije u BiH

Presedan koji može dovesti u pitanje sve komemoracije u BiH
Foto: wikipedia.org | Presedan koji može dovesti u pitanje sve komemoracije u BiH
N.N.

SARAJEVO - MUP Unsko-sanskog kantona je odlukom da zabrani održavanje komemoracije za 12.000 Srba ubijenih na Garavicama kod Bihaća napravio presedan koji može dovesti u pitanje sve komemoracije u BiH, stav je Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

Iz Odbora poručuju da ovaj presedan otvara "pandorinu kutiju" i može se reflektovati na održavanje svih komemoracija u BiH, pa tako "sutra neki drugi MUP može, eventualno, odbaciti zahtjev bošnjačkih udruženja za održavanje komemoracija na mjestima gdje su stradali Bošnjaci".

U Odboru smatraju da je potrebno da MUP Unsko-sanskog kantona ubrzo donese odluku o odobravanju održavanja komemoracije na Garavicama kako se ne bi dalje širila ružna poruka koju su poslali svojom odlukom da zabrane komemoraciju.

Iz Odbora ističu da je izjava ministra unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona da se komemoracija ubijenim Srbima na Garavicama zabranjuje zbog migranata i postojanja mogućnosti da se dogode incidenti potpuno nelogična, jer su u ovom kantonu i prošle godine bili migranti, a održana je komemoracija na Garavicama bez ijednog incidenta, bez ijedne ružne riječi.

Odbor ukazuje na činjenicu da je MUP Unsko-sanskog kantona sada odlučio da zabrani sva javna okupljanja na području Kantona, iako se cijelo ljeto u Bihaću i drugim opštinama u Kantonu održavaju koncerti i mnogobrojne manifestacije koje su okupljale hiljade ljudi.

"Komemoraciji na Garavicama svake godine prisustvuje maksimalno 150 Srba, koji dođu mirno da, bez ikakvih provokacija, zapale svijeće i uz molitvu odaju počast ubijenima. Nikada se nijedan incident nije desio, niko nikome nijednu ružnu riječ nije rekao", ističu iz Odbora.

U saopštenju je navedeno da su Garavice memorijalni park udaljen od centra Bihaća tri kilometra, što je dovoljno daleko od migrantskog centra Vučijak, tako da navedeno obrazloženje MUP Unsko-sanskog kantona nema utemeljenje, pa očigledno postoje neke druge namjere zbog kojih se komemoracija zabranjuje.

Garavice su mjesto masovnog pogubljenja, masovna grobnica i spomen-područje u neposrednoj blizini Bihaća.

Početkom Drugog svjetskog rata 1941. godine ustaše su izvršile masovni pokolj srpskog civilnog stanovništva u kojem je ubijeno oko 12.000 ljudi, među kojima veliki broj djece.

Ubijeni stanovnici Bihaća i okoline bili su skoro isključivo Srbi i u manjem broju Jevreji.

Ovo stratište je zapostavljeno nakon Drugog svjetskog rata jer su činjenice o zločinu i pokolju nad civilima u Bihaću, koji je sprovela NDH, držane daleko od očiju javnosti u bivšoj Jugoslaviji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

Marketing tim / 06.07.2020 11:58

Baby Centar je jedinstven projekat pokrenut 2009 godine gdje je prateći svjetske trendove kreiran jedinstven prodajno-edukativni centar u Banjaluci, Sarajevu i Tuzli. Baby Centar nudi sve na jednom mjestu što je potrebno za trudnice, dojilje i djecu do školskog uzrasta.

N.N. | Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

"Naša misija je da budemo najbolji prijatelji mališanima, ali prije svega roditeljima koji imaju jako 'težak posao'. Biti roditelj jedan je od najzahtjevnijih i najtežih poslova, što znači znači ići putem koji je pun iznenađenja i novih izazova. Želimo da upravo mi u Baby Centru budemo ona desna ruka, koja uvijek treba, jer roditelji ne mogu sve sami. Mi smo tu da damo savjet, da pomognemo, da dijelimo lijepe trenutke i zajedno dijelimo emocije u skladu sa našim sloganom – Sve što je potrebno za Vaše dijete", poručuju iz Baby Centra.

Osluškujući roditelje i njihove potrebe u Baby Centru svakodnevno uvode novitete, edukuju osoblje, te prate trendove. Još na samom početku mnogobrojni svjetski partneri prepoznali su kvalitet Baby Centra tako da u njihovom asortimanu možete pronaći proizvode vodećih svjetskih brendova kao što su STOKKE, Philips AVENT, CAM, FreeON, BeSafe, Ergobaby, Cybex, Lego, Globo, Maclaren, TinyLove, Smart Trike, BabyBjorn, Matell, OK baby, te proizvode mnogih drugih prizvođača.

Baby Centar  je za svoje kupce pripremio posebna sniženja na odabrane modele tricikla, romobila, auta na akumulator, autosjedalica i kišobran kolica brandova CYBEX, CAM I FreeON. Sniženje traje do 12.jula 2020 godine.

Baby Centar u Banjaluci možete pronaći u robnoj kući Boska, Trg Krajine 2 na  prvom spratu, gdje će vas nasmijano i edukovano osoblje uvijek rado dočekati. Ne zaboravite više informacija možete dobiti putem kontakt telefona 051 32 11 40 ili 080 02 02 45, te putem Facebook i Instagram stranice.

Najčitanije