BiH

"Pripadnici Trećeg pješadijskog RS puka garant časne tradicije VRS"

"Pripadnici Trećeg pješadijskog RS puka garant časne tradicije VRS"
Foto: Velibor Tripić | "Pripadnici Trećeg pješadijskog RS puka garant časne tradicije VRS"

BANJALUKA - Pripadnici Trećeg pješadijskog RS puka su garant časne tradicije Vojske RS, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedštva BiH.

On je rekao da je srpski narod slobodarski narod koji ima pravo na svoje dvije države, te da je RS zavjet od kojeg narod neće odustati.

Dodik je rekao da je danas na sceni globalni sukob i da RS nikad neće dozvoliti da budu uvedene sankcije Ruskoj Federaciji.

Odgovarajući na pitanje o odluci Ustavnog suda BiH da poništi zaključke Narodne skupštine RS, Dodik je rekao da taj sud nema pravo da to uradi, te da RS njihovu odluku neće poštovati. Dodik je rekao da će RS birati svoj tajming kada i kako će zaključke provesti.  

Dodik je posebno pozdravio goste iz Srbije i Rusije i dodao da je RS snažna koja zna šta hoće, a napori da je se smanje i naprave praznom ljušturom nisu uspjeli.

Pomenuo je ljude koji su vodili RS u tom periodu i poručio da RS ne može da ne spomene generala Ratka Mladića i prvog predsjednika Radovana Karadžića.

"Ne bojimo se nikoga pa ni lažnih visokih predstavnika i njemačke okupacije koja nam se od okupacije 1941. danas vraća na poseban način", rekao je Dodik.

Rekao je da ako nema države nema slobode, spomenuvši FBiH, Hrvatsku i Kosovo kao primjer kako Srbi danas tamo žive, i da neće odustati da o tome govori čak iako ugrozi svoj komoditet i komoditet svoje porodice.

Dodao je da Srbi mora da promišljaju o globalnim prilikama danas u svijetu i poručio da je obavijestio i predsjednika Rusije Vladimira Putina da RS neće dozvoliti uvođenje sankcija, a da mu je Putin rekao da Rusija ne napušta svoje prijatelje.

Dodik je rekao da danas Srbima nisu neprijatelji ni muslimani ni Hrvati, nego da je Velika Britanija najveći neprijatelj srpskog naroda.

Istakao je da je BiH propala zemlja koja nije garant za srpsku slobodu te da sve ide ka tome da se sama uruši.

Milorad Krajšumović, komandant Puka, je rekao da je Vidovdan najvažniji datum u istoriji srpskog naroda i prekretnica u svjetskoj i evropskoj istoriji.

Rekao je da nema razgovora sa srpskim narodom kada je u pitanju sloboda, i podsjetio je na junake iz istorije srpskog naroda.

Dodao je da je Vojska RS vođena slobodarskim duhom srpskog naroda i zahvalio je vrhu RS i boračkim organizacijama.

Pozvao je na slogu i okupljanje srpskog naroda i na očuvanje RS.

Mirko Okolić, zamjenik ministra odbrane BiH je rekao da je ovaj dan proslavljen u miru i da je Vojska RS odbranila narod na teritoroji RS bez obzira kojem narodu ili vjeri pripada.

"Želim da se zahvalim instituciji predsjednika RS koja svesrdno podržava ovu organizaciju i Miloradu Dodiku koji kao vrhovni komandant OS BiH takođe podržava ovu manifestaciju", rekao je on.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, je rekao da je Vidovdan za srpski narod od kosovskog boja do proboja koridora važan datum.

"VRS je bila odgovor na ono što su radila dva druga naroda u BiH", rekao je on i podsjetio da su druge dvije vojske bile osnovane prije nego što je srpski narod osnovao VRS.

Rekao je da srpske vojske kroz vijekove nikad nisu bile osvajačke vojske, već da su uvijek branile srpski narod.

Podsjetio je na 23 hiljade saboraca koji su platili životima odbranu RS.

Željka Cvijanović, predsjednica RS, dodijelila je odlikovanja pojedincima zaslužnim za RS, njen razvoj, učvršćenje mira i za šire zasluge za RS, a povodom Vidovdana.

Ona je rekla da je današnje okupljanje sabiranje radi očuvanja identiteta a da je Vidovdan jedan od najvažnijih dana u istoriji RS.

"Dvoglavi orao na njihovim uniformama svedoči da je sjećanje na VRS i danas očuvano da nije bilo boraca VRS danas bismo ovaj dan obilježavali u tuđini i u tišini", rekla je ona i dodala da je srpski narod opredijeljen da se očuva mir.

Inače, u manastiru Gomionica kod Banjaluke danas je održana Sveta arhijerejska liturgija i parastos poginulim srpskim borcima od Kosovskog boja do danas povodom obilježavanja Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske (VRS) i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije