BiH

Pratite nas na Google news

Pročitajte šta zaista piše u prvom ANP-u

Pročitajte šta zaista piše u prvom ANP-u
Foto: Predsjedništvo BiH - Ilustracija | Pročitajte šta zaista piše u prvom ANP-u
N.N.

SARAJEVO - U posljednje vrijeme politički život Bosne i Hercegovine okupira pitanje pridruživanja NATO savezu. Posebnu pažnju javnosti izaziva pitanje slanja u Brisel Godišnjeg nacionalnog programa (ANP).

Kako je danas saopšteno, materijal ANP-a je danas dostavljen članovima Predsjedništva BiH, a na narednoj sjednici trebalo bi da se raspravlja o ovom pitanju.

Dragoljub Reljić, savjetnik za ustavno-pravna pitanja Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, potvrdio je da je u Dodikov kabinet jutros u devet sati stigao dokument o Godišnjem nacionalnom planu za NATO (ANP). Opširnije o tome pročitajte na OVOM LINKU.

Međutim malo se priča o sadržaju tog dokumenta.

Naime, Godišnji nacionalni program BiH izrađen je za period septembar 2018 - septembar 2019.

"Polazeći od potrebe očuvanja trajnog mira, sigurnosti i stabilnog demokratskog i sveukupnog državnog razvoja, kao i uključivanja Bosne i Hercegovine (BiH) u savremene evropske, političke, ekonomske i sigurnosne integracione tokove, BiH je pristupanje evroatlantskim integracionim procesima utvrdila kao jedan od prioriteta spoljne politike. BiH je time potvrdila svoju posvećenost principima demokratskog uređenja, zaštite ljudskih prava, tržišne ekonomije i vladavine prava", stoji u prvom Godišnjem nacionalnom programu BiH.

Nadalje, dodaje se da je BiH, rukovodeći se ovim spoljno-političkim prioritetom, započela proces prilagođavanja svog državno - pravnog sistema standardima evroatlanskih zemalja.

"BiH je svoje opredjeljenje za punopravno članstvo u NATO konkretizovala donošenjem Zakona o odbrani 2005. godine, gdje je navedeno da će sva zakonodavna tijela i izvršni organi vlasti BiH u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti provesti potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo u NATO", naglašeno je u ANP-u.

Opširni dokument podijeljen je na pet poglavlja: Politička i ekonomska pitanja; Odbrambena i vojna pitanja; Pitanja resursa; Bezbjednosna pitanja, te Pravna pitanja.

Na 165 stranica govori se, između ostalog, o odnosu BiH sa EU i NATO savezom, te susjednim državama, kao i međunarodnim političkim, finansijskim i pravnim institucijama, kao o ljudskim pravima, zaštiti manjina, borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, trgovine ljudima i ilegalnih migracija, te borbi protiv terorizma, prenosi portal "Vijesti.ba".

Kompletan dokument možete pročitati na OVOM LINKU.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije