BiH

Radanović: U prošloj godini 62 napada na groblja i crkvene objekte u FBiH

Radanović: U prošloj godini 62 napada na groblja i crkvene objekte u FBiH
Foto: RTRS | Radanović: U prošloj godini 62 napada na groblja i crkvene objekte u FBiH
N.N.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je da skrnavljenje Sabornog hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu predstavlja kontinuiran napad na srpske pravoslavne objekte, a samim tim i na slobodu izražavanja vjeroispovijesti pravoslavnog stanovništva na teritoriji FBiH.

Radanović je za Srnu naveo da su se, prema evidenciji ovog odbora, u prošloj godini, zaključno sa novembrom, dogodila 62 napada na groblja i crkvene objekte, ali da dosta toga nije prijavljeno.

On smatra da nije riječ o sporadičnim napadima, već da to ima elemente organizovanih aktivnosti protiv pravoslavnog stanovništva i crkve, te da se krši Ustavom zagarantovano pravo na slobodu izražavanja vjeroispovijesti.

Ističući da je pravoslavna crkva simbol mjesta gdje se slobodno ispoljava vjera, Radanović je naglasio da se napadima na pravoslavne objekte šalje poruka vjerujućem stanovništvu da tu nije sigurno.

Podsjetio je da je prošle godine više puta oskrnavljena crkva u blizini migrantskog kampa Lipa pored Bihaća, zatim u Blagaju pored Ilidže, a više puta su nepoznata lica prijetila i ulazila u dvorište srpske pravoslavne crkve u Bugojnu.

"Prošle godine smo imali stravičan napad na Srpsku pravoslavnu crkvu u Mostaru kada su uništeni kablovi za rasvjetu i crkveno zvono. Imamo više napada na male pravoslavne kapele koje se nalaze pored grobalja. Јedan od primjera je uništavanje pravoslavne kapele pored sela Bosna u opštini Kakanj", naveo je Radanović.

On smatra da se više napada dogodilo nego što je evidentirao Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

"Mi smo imali prošle godine rušenje šest pravoslavnih spomenika na području opštine Ključ, ali su česte pojave da se ruši jedan ili dva spomenika, pa se to utvrdi tek nakon dvije ili tri godine jer potomci nisu prijavili", istakao je Radanović.

On je rekao da na taj način srpsko pravoslavno stanovništvo na teritoriji FBiH pokušava da prođe što lakše jer, kada prijave izvršenje krivičnog djela, pokreće se postupak u kojem moraju da daju izjave u policiji i da se zadržavaju, a oni su obično tu došli da prisluže svijeće svojim najbližim.

"Oni ne prijavljuju policiji štetu nego samo izvrše zamjenu spomenika", napomenuo je Radanović.

Nepoznati počinilac oskrnavio je Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu, na kojem je pokušao da razvali vrata, izjavio je Srni ranije sveštenik Dejan Grčić, dodajući da je ovo ružna poruka za Srbe u ovom gradu da njihova imovina nije sigurna.

Sveštenik Grčić prvi je zatekao ovaj prizor i o svemu obavijestio policiju koja je obavila uviđaj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije