BiH

Regresi i otpremnine najveći kamen spoticanja

Regresi i otpremnine najveći kamen spoticanja
Foto: N.N. | Regresi i otpremnine najveći kamen spoticanja

BANJALUKA - Agencija za mirno rješavanje radnih sporova RS u prvih šest mjeseci ove godine zaprimila je ukupno 2.228 prijedloga za mirno rješavanje radnih sporova, dok ih je u toku cijele prošle godine bilo 955, rečeno je "Nezavisnim" u ovoj agenciji.

Ti sporovi su se najviše odnosili na regrese za godišnje odmore, troškove prevoza, otpremnine i slično.

"Od ukupnog broja zaprimljenih prijedloga, 227 se odnosilo na individualne radne sporove", rekli su u Agenciji.

Kako navode, Agencija je lani zaprimila 955 prijedloga za mirno rješavanje individualnih sporova i sedam prijedloga za mirno rješavanje kolektivnih sporova.

"Još su se kao predmet spora javljali i otkaz, doprinosi, naknada za topli obrok, aneks ugovora o radu, zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme, minuli rad, povreda na radu i otkazni rok", naveli su u Agenciji.

Prema njihovim riječima, u 2017. godini Agencija je zaprimila 1.803 prijedloga za mirno rješavanje individualnih radnih sporova i 21 prijedlog za mirno rješavanje kolektivnih radnih sporova.

Pojasnili su da, u skladu sa odredbama Zakona o mirnom rješavanju radnih sporova, rokovi za rješavanje ovih sporova iznose 45 dana.

"Važno je napomenuti da, ukoliko ima izgleda za rješavanje predmetnog spora na pozitivan način, odnosno zaključivanjem sporazuma, rokovi se mogu produžiti, najčešće dodatnih 10 do 15 dana", ističu u Agenciji.

Naglasili su da, pored postupanja u predmetima, Agencija u velikom broju slučajeva građanima daje odgovarajuće savjete vezane za radne sporove.

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS, istakao je da su davanja poput regresa integrisana u platu.

"Nijednim zakonom i postojanjem bilo koje agencije ne može se radniku osporiti pravo da on putem sudskog spora traži svoje pravo koje mu je uskraćeno na bilo koji način", rekao je Marić.

Naveo je da je u postupku u Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova, njihov zaključak obavezujući te da nakon toga ne postoji pravo dalje zaštite.

"Mislim da postoje mnogo bolja rješenja za ove probleme. Na primjer, u Austriji imate radnički sud, koji mora u roku od 15 dana od podnošenja tužbe riješiti to pitanje, taj spor, i radnik ostvaruje pravo na prinudnu naplatu", rekao je Marić.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS, rekao je da su dominantni, kako individualni, tako i kolektivni radni sporovi pred Agencijom bili iz javnog sektora.

"S obzirom na razvoj situacije na tržištu rada, očekujemo manje radnih sporova u narednom periodu. Ujedno, pozivamo poslodavce da razvijaju odnose i komunikaciji s radnicima i da poštuju propise iz oblasti radnih odnosa", istakao je Aćić te dodao da je Agencija opravdala očekivanja i doprinijela unapređenju radnih odnosa u RS.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije