BiH

SDA: Sarajevo se pretvara u najveći klaster u Evropi

SDA: Sarajevo se pretvara u najveći klaster u Evropi
Foto: SDA | SDA: Sarajevo se pretvara u najveći klaster u Evropi

SARAJEVO - Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) je na danas održanoj sjednici raspravljalo o problemima koje je donijela pandemija virusa korona, te o načinima borbe protiv posljedica pandemije sa zdravstvenog i ekonomskog aspekta.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, kazao je da su mjere u borbi protiv pandemije dobre, ali da se ne implementiraju.

"Moraju se striktnije implementirati, moraju se sankcionirati prekršioci. Sarajevo se pretvara, nažalost, u najveći klaster u Evropi i tu trebaju posebne mjere i posebna strogoća u implementaciji i tu se mora borba protiv COVID-19 osloniti snažnije na primarni i sekundarni nivo zdravstvene zaštite.

Očekujemo od Vijeća ministara da bez odlaganja usvoji kriterije za dodjelu i implementaciju sredstava predviđenih Budžetom institucija BiH za saniranje ekonomsko-socijalnih posljedica pandemija i da se fokusira na pravovremenu nabavku vakcina za stanovništvo BiH", rekao je predsjednik SDA.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić govorio je u uvođenju restriktivniji mjera i istaknuo je da je ekonomija krenula naprijed kada su ukinute mjere, ali da se broj zaraženih povećao, prenio je Radiosarajevo.ba.

On je poručio da se u FBiH neće uvoditi policijski sat niti bilo kakve druge restriktivnije mjere.

Predsjedništvo SDA smatra da ovlaštenja Vijeća naroda u Republici Srpskoj ne mogu biti redukovana, već zadržana, kao i da moraju biti izjednačena sa Domom naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH).

U zaključcima usvojenim na današnjoj sjednici Predsjedništvo SDA navodi se da Trebinje "nije srpski grad i da Republika Srpska nije srpski entitet, već da oboje pripadaju BiH i svim njenim narodima i građanima".

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je na konferenciji za novinare u Sarajevu, nakon sjednice Predsjedništva, da nema ni srpskih, ni hrvatskih, ni bošnjačkih gradova i da Republika Srpska nije srpska, već da pripada svima iako je 90 odsto njenog stanovništva srpske nacionalnosti.

Izetbegović je rekao da je Predsjedništvo SDA zaključilo da pitanje Kosova ne može imati nikakve veze sa BiH.

U jednom od zaključaka se navodi da SDA smatra da ima djelimične istine u stavu ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača da je iz BiH ispirisan niz terorističkih radnji u svijetu i da su Brejvik i teroristi sa Novog Zelanda, kako tvrde, veličali ratne zločince iz Republike Srpske i oni koji slave njihov lik i djelo.

"Zbog toga pozivamo Lukača da se oštro obračuna sa onima koji slave lik i djelo ovih ratnih zločinaca", navodi se u zaključku sa sjednice Predsjedništva SDA.

SDA će, kako je zaključeno, pokrenuti aktivnosti na rješavanju statusnih prava Bošnjaka u Republici Srpskoj s ciljem izjednačavanja prava i usklađivanja Ustava Srpske sa Ustavom BiH.

Zaključeno je da će SDA, preko svojih predstavnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, tražiti da se trasa autoputa Banjaluka-Prijedor locira tako da se izbjegne "ugrožavanje imovine Bošnjaka povratnika i funkcionalnost njihovih naselja na teritoriji grada Prijedora".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije