BiH

SDA reagovala na sastanak Dodika i Konakovića

SDA reagovala na sastanak Dodika i Konakovića
Foto: Dražan Pozderović | SDA reagovala na sastanak Dodika i Konakovića

SARAJEVO - Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je Milorad Dodik, predsjednik RS preko ministra spoljnih poslova BiH Elmedina Konakovića ponizio državu i njene institucije.

"Uključivanje entiteta u vođenje spoljne politike na način na koji je to sastankom u Banjaluci sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom učinio ministar spoljnih poslova Elmedin Konaković, djelovanje je izvan Ustava i zakona", navode iz SDA i dodaju da po njima to nije bio sastanak dva stranačka čelnika.

"Spoljna politika isključiva je ustavna nadležnost BiH, te da entiteti, odnosno njihovi zvaničnici, nemaju nikakve ovlasti u tom pogledu", smatraju iz SDA.

Navode kako je, omogućavanjem predsjedniku jednog entiteta da mimo Ustava i zakona učestvuje ne samo u kreiranju spoljne politike, nego i u kadroviranju u Ministarstvu spoljnih poslova, Konaković je ponizio državne institucije, a posebno Predsjedništvo BiH.

"Pri tome je olako prešao preko činjenice da je riječ o entitetskom čelniku koji je odlikovao Putina, organizovao neustavnu milititarističku paradu zajedno za ruskim paravojnim organizacijama, i koji svakodnevno nasrće na BiH", dodaju iz ove stranke.

Iako je, kako iz ove stranke navode, Konaković imao namjeru da sastanak u javnosti predstavi kao susret dva stranačka predsjednika, Dodik je jasno stavio do znanja da je riječ o sastanku predsjednika RS sa ministrom spoljnih poslova.

"Tome svjedoče njegove izjave, mjesto održavanja sastanka i sam protokol", navodi iz SDA.         

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije