BiH

Sa dolaskom zime raste i migrantska kriza u USK

Sa dolaskom zime raste i migrantska kriza u USK
Foto: N.N. | Sa dolaskom zime raste i migrantska kriza u USK

BIHAĆ - Na ulicama Bihaća i Velike Kladuše sve je veći broj migranata koji dolaskom hladnijeg vremena napuštaju šumske kampove u kojima su boravili, te u urbanim područjima pokušavaju pronaći smještaj i hranu.

Ovo je potvrdio portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić, istakavši kako policija posljednjih dana sve migrante koje pronađe u Bihaću izmješta na lokalitet migrantskog kampa Lipa, dvadesetak kilometara od tog grada.

Međutim, problem je što su kapaciteti u tom kampu popunjeni, pa policija migrante ostavlja na okolnim livadama, odakle se oni ponovo vraćaju u gradsko područje.

"Trogodišnje iskustvo koje imamo s migrantskom krizom govori nam da se redovno stanje pogoršava u zimskom periodu zato što se migranti koji se nalaze u rubnim područjima, u šumskim kampovima uz hrvatsku granicu, uz prve naznake zime ponovo vraćaju u urbane dijelove. Veliki broj njih ne uspijeva preći hrvatsku granicu i budu vraćeni", kazao je Šiljdedić.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu se očekuje povećanje broja različitih incidenata, ali i krivičnih djela čiji su počinioci migranti. 

Tako se u posljednje vrijeme već bilježi povećan broj provala u napuštene i prazne stambene objekte, a u Velikoj Kladuši izgorjele su i dvije kuće u kojima su boravili ilegalni strani državljani.

Premijer USK Mustafa Ružnić ističe kako nema govora o ponovnom otvaranju centra "Bira", gdje su boravili migranti koji su u međuvremenu deložirani.

On je zatražio od međunarodnih organizacija koje upravljaju kampom Lipa da povećaju kapacitete tog centra, gdje trenutno boravi oko hiljadu osoba i da ga pripreme za boravak u zimskom periodu.

Ružnić je dodao da se na tom planu još ništa ne čini, a zanimljivo je kako je Operativna grupa za migrantsku krizu prije dvije sedmice pokrenula aktivnosti u vezi sa zatvaranjem centra "Miral" u Velikoj Kladuši, gdje je također smješteno oko hiljadu osoba.

Od Ministarstva sigurnosti BiH zatraženo je da se korisnici tog kampa izmjeste u druge centre u Bosni i Hercegovini, ali je gotovo izvjesno da se to neće dogoditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije