BiH

Sastanak Dodika i Putina razljutio Sarajevo

Sastanak Dodika i Putina razljutio Sarajevo
Foto: Arhiva | Sastanak Dodika i Putina razljutio Sarajevo

SARAJEVO, BANJALUKA - Najavljeni sastanak srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika i ruskog lidera Vladimira Putina razljutio je sarajevske političare, koji tvrde da od toga BiH i njeni građani neće imati nikakve koristi.

Dodik je najavio da će učestvovati na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, na kojem uobičajeno bude Putin.

"Da ne bude nikakvih spekulacija, dogovoren je sastanak u petak u sedam sati po njihovom vremenu nakon plenarne sjednice foruma, što je pet sati po našem vremenu", rekao je Dodik.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Enver Bijedić (Klub poslanika DF) rekao je da je ubijeđen da to Dodik radi da bi sakupio političke poene pred izbore, ili da opravda svoje nastupe u Briselu.

"Znači, ili ide tamo radi političkih poena, ili da 'popegla' ono što je u Briselu radio. Nije to baš pametno da, kada Evropa okreće leđa Putinu, Dodik jedini ide tamo. Nikakve koristi od toga neće imati država niti njeni stanovnici. To je samo njegova lična korist", rekao je Bijedić za "Nezavisne novine".

Šemsudin Mehmedović, takođe poslanik u Predstavničkom domu (Klub poslanika SDA), rekao je da je dobro došao svaki sastanak svakog člana Predsjedništva ukoliko Bosni i Hercegovini može priuštiti diplomatsku, ekonomsku, političku ili bilo koju drugu pomoć.

"Naravno, ukoliko su dobre namjere Milorada Dodika s tim sastankom prema BiH, ja pozdravljam takvu vrstu sastanka. Međutim, ono što Dodik radi i izjavljuje, mislim da ne sluti na dobro kada je u pitanju interes BiH", rekao je Mehmedović za "Nezavisne novine".

Na predstojeći sastanak Putina i Dodika osvrnuo se i Predrag Kojović, poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

"Nije loše što će otići nego što će se vratiti", naveo je Kojović.

Poručio im je Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu BiH, da ne treba da budu ostrašćeni te ih podsjetio na sastanak Dodika sa ministrom inostranih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom.

"Politički predstavnici iz Sarajeva ne bi trebalo da budu zaglavljeni na jednu stranu, budući da u tom gradu postoje velike simpatije za Tursku. Trebalo bi da vide da se i Turska ponaša slično kao Srbija i kao Srpska, odnosno da ima kontakte sa svim stranama", rekao je Stevandić za "Nezavisne novine".

Ranije je srpski član Predsjedništva BiH, podsjetimo, najavio da će se tokom ovog mjeseca susresti s ruskim predsjednikom u Rusiji.

Tada je rečeno da je Dodik dobio je poziv za učešće na 25. međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Dodik je naveo da ga je ruski ambasador u BiH Igor Kalbuhov, u ime organizatora, pozvao na ovaj forum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije