BiH

Šeranić: Zakon donesen da obezbijedi zdravstvenu zaštitu i lijekove građanima

Šeranić: Zakon donesen da obezbijedi zdravstvenu zaštitu i lijekove građanima
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | Šeranić: Zakon donesen da obezbijedi zdravstvenu zaštitu i lijekove građanima

​BANJALUKA - Nijedna odluka Ustavnog suda, niti bilo koji unaprijed najavljen stav Kristijana Šmita, koji je nelegalni međunarodni predstavnik u BiH, ne može da opravda činjenicu straha i neizvjesnosti izazavnih kod građana Republike Srpske u trenutku kada se Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS donosio, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Komentarišući odluku Ustavnog suda BiH, kojom se privremeno stavljen van pravne snage pomenuti Zakona, Šeranić je rekao da je Zakon donesen da obezbijedi zdravstvenu zaštitu i dostupnost lijekova građanima Republike Srpske što u septembru 2021. godine kada je Zakon donesen, nije bio slučaj.

"Ustav BiH govori da su entiteti, odnosno Republika Srpka nadležni za zdravstvenu zaštitu i shodno tome je i donesen ovaj zakon", poručio je Šeranić.     

Iz resornog ministarstva napominju da su zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, unaprijed nagoviješten stav Ustavnog suda BiH, kao i najavljeno samovoljno "djelovanje" Šmita, direktno usmjereni na sprečavanje institucija Republike Srpske da vrše Ustavom predviđene nadležnosti. 

"To ukazuje na koordinisano djelovanje protiv interesa Republike Srpske i njenog naroda i potvrđuje neefikasnost institucija na nivou BiH, njihovo neodgovorno djelovanje i nepoštovanje Ustava BiH na koji se pozivaju, kao i na potrebe Republike Srpske da donese vlastite odluke i modele za zaštitu zdravlja stanovništva, a za šta ima ustavno ovlašćenje", navode iz ovog ministarstva i naglašavaju da ovakve vrste odluka ne mogu opravdati niti poništiti činjenice da je u jeku jednog od najtežih talasa obolijevanja ljudi, umjesto rješenja sa nivoa BiH neopravdana atmosfera straha i neizvjesnosti u Republici Srpskoj. 

"Djelovanje protiv volje Narodne skupštine Republike Srpske neće učiniti da se to zaboravi, niti donijeti dobrobit stanovništvu", zaključuju iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije