BiH

Sjećanje na logoraše koji su se ugušili u kamionskoj prikolici

Sjećanje na logoraše koji su se ugušili u kamionskoj prikolici
Foto: Zlatan Čekić | Sjećanje na logoraše koji su se ugušili u kamionskoj prikolici

SANSKI MOST - Na lokalitetu spomen-obilježja koje se nalazi u blizini ušća rijeke Dabar u Sanu, desetak kilometara od Sanskog Mosta, danas je obilježena 30. godišnjica stradanja devetnaest logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Oni su se ugušili u kamionskoj prikolici kojom su iz ovog grada transportovani u logor "Manjača", a organizator ovog obilježavanja bilo je Udruženje logoraša Sanski Most.

Prema izjavama preživjelih svjedoka, kamionska prikolica je bila prepuna ljudi, hermetički zatvorena ceradom te izložena vrelom suncu i visokim temperaturama. U metežu koji je nastao devetnaest osoba se ugušilo zbog nedostatka kiseonika, a njihova tijela su potom ukopana u masovnoj grobnici na ušću rijeke Dabar u Sanu, te ekshumirana prije nekoliko godina.

"Ti prizori su bili stravični, jer su se ljudi bukvalno borili da dođu do vazduha, gazili jedni preko drugih i halucinirali. Slike su još žive u mojim mislima i prate me cijelog života", kaže Osman Botonjić, jedan od preživjelih u ovom događaju. Na mjestu gdje je otkrivena grobnica s tijelima logoraša podignuto je spomen-obilježje koje sjeća na ovaj tragični događaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije