BiH

Šmit u Londonu: Potreban izborni okvir u kojem se svaki glas broji i poštuje

Šmit u Londonu: Potreban izborni okvir u kojem se svaki glas broji i poštuje
Foto: Nedžad Uglješa | Šmit u Londonu: Potreban izborni okvir u kojem se svaki glas broji i poštuje

LONDON – Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, u Londonu je istakao da je prioritet da lideri u Bosni i Hercegovini na prvo mjesto stave reforme i napredak na putu evroatlantskih integracija.

"Mora uspostaviti izborni okvir u kojem se svaki glas broji i poštuje", rekao je Šmit tokom jučerašnje posjete Londonu kada je upoznao članove Komiteta za međunarodne odnose i odbranu Doma lordova Parlamenta Velike Britanije o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Rekao je da je od najvećeg značaja ojačati vladavinu prava i osnažiti državne institucije.

On se sastao i sa Leom Dokertijem, ministrom za Evropu, Džejmsom Hepijem, ministrom odbrane, Viktorijom Biling, direktorom za Evropu pri FCDO i Osmanom Topčagićem, ambasadorom Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji.

Tokom ovih razgovora, Šmit je istakao potrebu za punom implementacijom Dejtonskim mirovnim sporazumom i podsticajem zajedničkih napora u borbi protiv kriminala i korupcije.

"U najboljem je interesu svih u BiH da pokrenu zemlju naprijed i jačaju njen put evroatlantskih integracija. Jačanje vladavine prava, posebno kroz nadogradnju institucionalnih kapaciteta, ključno je za dugoročnu stabilnost i sigurnost BiH i šire regije", rekao je Šmit.

"Takođe, je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj i velikoj podršci Velike Britanije Bosni i Hercegovini i njenim građanima, kao i Kancelariji visokog predstavnika i mandatu visokog predstavnika u skladu sa Dejtonskim sporazumom", saopšteno je iz OHR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije