BiH

Smještaj na planinama jeftiniji do 30 odsto

Smještaj na planinama jeftiniji do 30 odsto
Smještaj na planinama jeftiniji do 30 odsto

SARAJEVO - Hotelski smještaj u svim skijaškim centrima u Bosni i Hercegovini ove zimske sezone biće jeftiniji i do 30 odsto, potvrdili su u Udruženju hotelijera i restoratera BiH.

"Ne postoji zvanično obavještenje ili neki zajednički plan. Međutim, sudeći prema dosadašnjim informacijama koje smo dobili, cijene hotelskog smještaja biće znatno povoljnije. Na to su najvećim dijelom uticali svjetska recesija i strah hotelijera da će sezona znatno podbaciti", kazao je Amir Hodžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

Hodžić ističe i da je posjećenost skijaških centara u Bugarskoj i Rumuniji ponukala hotelijere da smanje cijene.

"Među naše hotelijere uvukla se nesigurnost. Na sve načine moramo privlačiti turiste. Bugarska i Rumunija su odskora postale konkurentne u zimskom turizmu, tako da moramo sniziti cijene", kazao je Hodžić.

Zimska turistička sezona zvanično će biti otvarena 10. decembra.

Od svih skijaških centara najozbiljnije pripreme su izvršene na Jahorini, gdje je prije sezone planirano puštanje u promet nova dva skijaška lifta šestosjeda, koji će kapacitet prevoza na staze sa sadašnjih 7.500 skijaša na sat povećati na 10.000.

"Izvršili smo sve pripreme. Osvijetljena je kompletna Jahorina, dosta smo uradili i na sigurnosti. Vršili smo prezentaciju na turističkim sajmovima. Hotelijeri će spustiti cijene za 20 posto i mislimo da će ovo biti uspješna sezona. Očekujemo najviše gostiju iz republika bivše Jugoslavije", kazao je Predrag Lopatić iz Turističke zajednice Istočno Sarajevo.

On se nada da će biti snijega, jer na Jahorini još nisu nabavili topove za vještački snijeg.

Hotel "Pahuljica" na Vlašiću također će smanjiti cijene hotelskog smještaja i to do 30 odsto.

"Prema dosadašnjim informacijama neće biti ni poskupljenja karata za skijanje, čak razmatramo mogućnost da sve karte budu jeftinije", kazao je Nihad Korić iz Turističkog udruženja Srednjobosanskog kantona.

Na Bjelašnici i Igmanu velikih novina uoči turističke sezone, osim izgradnje manjih smještajnih kapaciteta, nema.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije