BiH

Softić: Pregovori sa MMF-om nakon izbora

Softić: Pregovori sa MMF-om nakon izbora
Foto: N.N. | Softić: Pregovori sa MMF-om nakon izbora

SARAJEVO - Guverner Centralne banke BiH Senad Softić rekao je da bi pregovori oko novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) trebali početi nakon lokalnih izbora u BiH, te da će fokus programa biti na odgovoru na pandemiju virusa korona, ali i strukturalnim reformama.

"Vlasti u BiH već su se izjasnile da je potreban novi aranžman sa MMF-om, a i MMF da je spreman ući u nove pregovore", rekao je Softić.

Softić je ocijenio da je pandmija virusa korona najveći uticaj imala na smanjenje ekonomskih aktivnosti i gubitak radnih mjesta.

"Dio ekonomskih aktivnosti se neće vratiti u normalne tokove tako brzo. Zanimanja koja se, po prirodi svog posla, oslanjaju na direktan ljudski kontakt sigurno će još izvjesno vrijeme osjećati posljedice i nakon što mjere distanciranja budu ukinute", rekao je Softić za "Dnevni avaz".

On je rekao da je pandemija virusa korona uzrokovala pad ekonomije u BiH, te da se, zbog sve izvjesnijeg snažnog negativnog efekta drugog talasa pandemije, očekuje da će se inicijalne projekcije snažnijeg oporavka u 2021. pomjeriti na 2022. godinu.

Softić je rekao da je pandemija dovela i do pada doznaka iz inostranstva za 213 miliona KM, odnosno 10 odsto, u prvih šest mjeseci ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije