BiH

Pratite nas na Google news

Šolaja: O djeci bez roditeljskog staranja brinuti do 21. godine

Šolaja: O djeci bez roditeljskog staranja brinuti do 21. godine
Foto: Ilustracija | Šolaja: O djeci bez roditeljskog staranja brinuti do 21. godine
Srna

BANJALUKA - Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dušica Šolaja predložila je u ime kluba amandman na Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti koji predviđa da bude produžen period brige države za djecu bez roditeljskog staranja sa sadašnjih 18 na 21 godinu.

Tokom skupštinske rasprave o Prijedogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, Šolaja je pojasnila da se ovaj amandman odnosi na djecu koja su smještena u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja ili hraniteljskim porodicama.

"Djeca bez roditeljskog staranja nemaju izgrađen realan odnos prema stvarnom životu. Poslije završenog školovanja ili nakon napunjenih 18 godina kada prestane briga države za njih, dožive šok i vrlo teško se uklapaju u sistem i ispunjavaju obaveze koje se pred njih postavljaju", navela je Šolaja.

Ona je podsjetila da je postojećim Zakonom predviđeno da Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja obezbjeđuje zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja i djece čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama do njihove 18 godine.

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković predložio je da ovaj prijedlog zakona, zbog, kako je rekao, niza manjkavosti bude povučen iz skupštinske procedure ili da bude samo privremeno rješenje do izrade potpuno novog zakona koji reguliše ovu oblast.

Udruženje "Misli dobro" pokrenulo je kod Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Vlade Republike Srpske inicijativu za izmjenu Zakona o socijalnoj zaštiti u smjeru da država produži brigu o djeci bez roditeljskog staranja sa 18 na 21 godinu.

"Inicijativa ne znači da djeca bez roditeljskog staranja treba da trajno ostanu u domu ili hraniteljskoj porodici, već da po zaposlenju, završetku školovanja i napunjenih 18 godina započnu samostalan život, ali da o njima RS vodi računa do najmanje 21. godine, kako bi im se omogućio i olakšao period adaptacije na novonastale životne okolnosti", navedeno je ranije iz Udruženja "Misli dobro". Opširnije na OVOM LINKU.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije