BiH

Šolc nije ni spomenuo BiH, ali je rekao da Njemačka stoji uz zapadni Balkan

Šolc nije ni spomenuo BiH, ali je rekao da Njemačka stoji uz zapadni Balkan
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Šolc nije ni spomenuo BiH, ali je rekao da Njemačka stoji uz zapadni Balkan

BERLIN - Njemačka očekuje da će Bugarska na sutrašnjem samitu EU i zapadnog Balkana donijeti ispravnu odluku i omogućiti da Sjeverna Makedonija i Albanija započnu pregovore s EU, rekao je Olaf Šolc, njemački kancelar u govoru u Bundestagu.

U svom govoru, Šolc nije spomenuo BiH i Srbiju, već je dio govora o proširenju fokusirao na Sjevernu Makedoniju, za koju je rekao da je promijenila ime, riješila istorijski spor s Grčkom, a Bugarska je i dalje blokira koristeći sporove iz istorije za odluke koje donosi.

Rekao je da su zemlje zapadnog Balkana prije gotovo 20 godina dobile obećanje da će postati članice EU, a do danas se to nije desilo, zbog čega, kako je istakao, razumije razočaranje u tim zemljama u EU.

"Zato mora biti jasno rečeno da želimo zapadni Balkan u EU. To će biti poruka sutra na sastanku s liderima zapadnog Balkana", rekao je Šolc. 

On je dodao da predstojeći samit evropskih lidera neće biti lak, ali da Njemačka želi da poruči da je na strani zemalja zapadnog Balkana.

Ponovio je da Njemačka podržava kandidaturu Ukrajine i Moldavije u EU, i da se nada da će i Gruzija uskoro krenuti tim putem.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije